Image Alt

My Pet

γιατί σας ξυπνά ο σκύλος

Γιατί ο σκύλος μου με ξυπνάει νωρίς: Σκύλος ξυπνητήρι

Ενώ εσείς κοιμάστε και ονειρεύεστε ένα ωραίο Σαββατοκύριακο ξεκούρασης, ο σκύλος σας φαίνεται ότι ήδη έχει ξυπνήσει και αρχίζει να γαβγίζει δίπλα σας, σπρώχνοντας σας με τη υγρή μύτη του και με το πόδι του. Και εκεί αναρωτιέστε γιατί σας ξυπνάει χαράματα, και δεν σας αφήνει να χορτάσετε ύπνο…

Όπως συμβαίνει με πολλές φαινομενικά περίεργες συμπεριφορές σκύλων, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια έρευνα για να καταλάβετε γιατί σας ξυπνά ο σκύλος σας. Ο σκύλος-ξυπνητήρι είναι κάπως ενοχλητικός, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου σας όταν καταλάβετε τον λόγο για τον οποίο κάνει κάτι τέτοιο.

Γιατί ο σκύλος σας ξυπνάει νωρίς

Οι σκύλοι μπορεί να ξυπνήσουν τους ιδιοκτήτες τους το πρωί για διάφορους λόγους, όπως επειδή θέλει παρέα, επειδή θέλει να βγει για τουαλέτα, λόγω πείνας, δίψας, κάποιου φόβου ή και ενθουσιασμού. Το πώς θα ανταποκριθείτε εσείς, όπως καταλαβαίνετε θα καθορίσει εάν ο σκύλος σας θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Αν σηκωθείτε και ικανοποιήσετε την ανάγκη του, είναι φυσικό να το επαναλάβει.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρωινό ξύπνημα του σκύλου σας

Όταν έχετε να κάνετε με έναν επίμονο σκύλο που προσπαθεί να σας σηκώσει το πρωί, είναι καλύτερο να τον αγνοήσετε στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι τα σκυλιά θα το επαναλάβουν, αν από την πρώτη φορά περάσει το δικό τους. Βέβαια θα πρέπει να έχετε προσδιορίσει τον λόγο που σας ξυπνά προτού αρχίσετε να αγνοείτε τον σκύλο σας. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας ξυπνήσει επειδή δεν μπορεί να κρατηθεί και θέλει να βγει για τουαλέτα, δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε. Εάν όμως ο σκύλος σας, σας ξυπνήσει για να πάτε βόλτα ή για να φάει πρωινό, δεν θα πρέπει να ενισχύσετε τη συμπεριφορά αυτή.

Τρόποι για να καταπολεμήσετε την επιθυμία του σκύλου να σας ξυπνήσει

Επειδή οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας ξυπνάει νωρίς το πρωί μπορεί να ποικίλλουν, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά. Εκτός από το να τον αγνοείτε, όταν καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, δοκιμάστε και τα παρακάτω:

  1. Χρησιμοποιήστε μια αυτόματη ταΐστρα για να φροντίσετε να φάει το πρωινό του το σκυλάκι σας ή αφήστε τροφή ώστε κατά τη διάρκεια της νύχτας να μπορεί να φάει και έτσι να σταματήσει το ξύπνημα λόγω πείνας νωρίς το πρωί.
  2. Βγάλτε το σκυλί σας έξω για τουαλέτα λίγο πριν τον ύπνο και δώστε αρκετό χρόνο στο κατοικίδιο σας για να αδειάσει τελείως την ουροδόχο κύστη του.
  3. Παρέχετε ένα μέρος για τουαλέτα μέσα στο σπίτι αν χρειαστεί να το χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ο σκύλος σας, ώστε να μην σας ξυπνήσει νωρίς το πρωί. Εναλλακτικά, δώστε στο σκύλο σας πρόσβαση με μια πόρτα για σκυλάκια έτσι ώστε να βγαίνει στην αυλή από μόνο του.
  4. Βεβαιωθείτε ότι έχει έναν ήσυχο χώρο ύπνου μακριά από παράθυρα όπου θόρυβοι εξωτερικοί θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ύπνο του.
  5. Δώστε στο σκυλάκι σας μερικά παιχνίδια για να παίξει όταν ξυπνήσει, ειδικά διαδραστικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν τους σκύλους να κυνηγούν π.χ. μια κροκέτα, για να αποτρέψετε το ξύπνημα σας λόγω πλήξης του.
  6. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήστε τον να κοιμάται μέσα ή κοντά στην κρεβατοκάμαρά σας σε ένα δικό του κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεται παραμελημένος και δεν θα θέλει να σας ξυπνήσει για να περάσει χρόνο μαζί σας.

Γιατί η άσκηση θα κάνει τον σκύλο σας να μην σας ξυπνήσει

Ένας από τους κύριους λόγους που τα σκυλιά ξυπνούν τους ιδιοκτήτες τους είναι επειδή βαριούνται ή είναι μόνα και επιθυμούν μια βόλτα μαζί σας. Για σκυλιά γεμάτα ενέργεια που βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι, περισσότερη άσκηση είναι η λύση. Οι περίπατοι και το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη της ανάγκης του σκύλου σας για σωματική άσκηση. Για να μειώσετε την επιθυμία του σκύλου σας για πρωινό ξύπνημα, κρατήστε τις πρωινές βόλτες σύντομες και κάντε το απόγευμα και το βράδυ έναν μεγαλύτερο περίπατο. Αυτές οι βόλτες θα τον κουράσουν και θα θέλει να κοιμηθεί περισσότερο το επόμενο πρωί.

Άλλες δραστηριότητες που θα κάνουν τον σκύλο σας να σας αφήσει να κοιμηθείτε

Τα σκυλιά χρειάζονται πνευματική διέγερση εκτός από τη σωματική τους άσκηση. Τους αρέσει να μαθαίνουν και αγαπούν τη συντροφικότητα της συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες τους.

Η συμμετοχή σε αθλήματα για ευκινησία παρέχουν μια θετική διέξοδο για την υπερβολική ενέργεια του σκύλου σας και θα τον κουράσουν αρκετά ώστε να κοιμάται όλη τη νύχτα και να ξυπνήσει μετά από εσάς.

Πότε να μιλήσετε στον κτηνίατρο για το πρωινό ξύπνημα

Αν ο σκύλος σας άρχισε πρόσφατα να σας ξυπνάει νωρίς το πρωί, ενώ δεν το έκανε μέχρι τώρα, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε μια πιθανή ασθένεια, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή κάποια δυσλειτουργία σε ηλικιωμένους σκύλους. Συχνά, τα σκυλιά προσπαθούν να ξυπνήσουν τους ιδιοκτήτες τους όταν νιώθουν άγχος ή άβολα, και αυτά μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενων παθήσεων υγείας. Όπως πάντα, κάντε έναν κτηνιατρικό έλεγχο κάθε φορά που το κατοικίδιό σας αναπτύσσει νέες συμπεριφορές.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed