Image Alt

My Pet

Ο σκύλος που ανεβαίνει στον καναπέ

Σκύλος: Κάνει να ανεβαίνει σε καναπέ και κρεβάτι;

Είναι καλό επιτρέπετε στον σκύλο σας να ανέβει στον καναπέ; Είναι εντάξει να αφήνετε τον σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που ταλανίζουν πολλούς κηδεμόνες σκύλων. Είμαστε πολλοί που επιτρέπουμε στα σκυλιά μας να ανεβαίνουν στα έπιπλα του σπιτιού μας κι είμαστε οι τύποι των φιλόζωων που διαλέγουν έπιπλα έχοντας στο νου τους τα κατοικίδιά. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα σκυλιά δεν πρέπει να ανεβαίνουν στο κρεβάτι και στον καναπέ. Για κάποιους, είναι απλώς μια προσωπική προτίμηση. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα ή άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Κάνει, λοιπόν, ο σκύλος να ανεβαίνει στον καναπέ ή το κρεβάτι;

Ο καθένας βάζει τους κανόνες του

Υπάρχει κάτι κακό με το να αφήνετε έναν σκύλο να κοιμάται στο κρεβάτι σας ή να ανέβει στον καναπέ και σε άλλα έπιπλα; Πιθανώς όχι. Γενικά, το να αφήνετε το σκυλάκι σας να ανεβαίνει στα έπιπλα δε θα προκαλέσει προβλήματα, συμπεριφορικά ή άλλα. Τα σκυλιά λατρεύουν να κουλουριάζονται στον καναπέ, στο κρεβάτι και οπουδήποτε αλλού είναι ωραίο και απαλό. Τους αρέσει επίσης να περνούν χρόνο στα αγαπημένα μέρη των ανθρώπων τους. Τελικά, είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε τους κανόνες του νοικοκυριού σας και να μείνετε σταθεροί. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για τον σκύλο σας και το σπίτι σας.

Επιδράσεις στη συμπεριφορά

Παρά τα όσα πιστεύουν μερικοί άνθρωποι, το να αφήνετε το σκυλί σας να ανεβαίνει στα έπιπλα δεν θα τον κάνει να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος. Δεν θα προκαλέσει ξαφνικά επιθετικότητα ή κυριαρχία. Ωστόσο, προσέξτε να μην ενισχύσετε ακούσια ορισμένες συμπεριφορές διαφορετικά θα στείλετε λάθος μήνυμα. Για παράδειγμα, κάθε σκύλος που γρυλίζει ή σας χτυπάει όταν προσπαθείτε να καθίσετε, πρέπει να κατέβει από τα έπιπλα. Εάν ο σκύλος σας αρνείται να κινηθεί όταν πλησιάζετε, θα πρέπει να απομακρυνθεί επίσης. Εάν ο σκύλος σας μονοπωλεί το κρεβάτι ή τον καναπέ, όπως φαίνεται να κάνουν πολλά σκυλιά, θα πρέπει να του διδάξετε να μετακινείται και να σας κάνει χώρο.

Μπορείτε να επιλέξετε πότε και πού θα επιτρέπεται ο σκύλος σας, αλλά η εκπαίδευση είναι σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να αφήνουν τα σκυλιά τους στα έπιπλα μόνο όταν τους προσκαλούν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει όταν είστε στο σπίτι, αλλά είναι μια διαφορετική ιστορία όταν είστε έξω.

Ο σκύλος που ανεβαίνει στο κρεβάτι

Ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια

Πολλοί κηδεμόνες προτιμούν να κρατούν τα σκυλιά τους μακριά από τα έπιπλα λόγω της ακαταστασίας (π.χ. τρίχες, βρωμιά και σκουπίδια). Μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν για την πιθανότητα εξάπλωσης κάποιας νόσου. Υπάρχει μια χούφτα ασθένειες που θεωρούνται ζωονοσογόνες, που σημαίνει ότι μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο από τα ζώα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν παρασιτικές λοιμώξεις, μυκητιάσεις και ακόμη και πανώλη (η τελευταία είναι πολύ σπάνια). Ωστόσο, εάν διατηρείτε τον σκύλο σας υγιή, ο κίνδυνος είναι πολύ ελάχιστος.

Είτε επιτρέπετε είτε όχι στον σκύλο σας να ανεβαίνει στον καναπέ ή το κρεβάτι, όλα τα σκυλιά θα πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο κάθε 6-12 μήνες για έναν γενικό έλεγχο. Υπάρχει πολύ μικρή απειλή για τον άνθρωπο αν ο σκύλος έχει εμβολιαστεί, διατηρείται απαλλαγμένος από ψύλλους και ελέγχεται τακτικά ή/και θεραπεύεται για παράσιτα. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια και τα υπολείμματα που φέρνει ο σκύλος σας στο σπίτι σκουπίζοντας τις πατούσες, καθαρίζοντας σημεία που χρειάζεται και καθημερινή περιποίηση. Κρατήστε το σκυλί σας καθαρό με περιστασιακά μπάνια. Επιπλέον, το τακτικό κόψιμο των νυχιών θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από τα νύχια στα έπιπλα.

Πώς μπορείτε να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από τα έπιπλα

Ακόμη και ένας σκύλος που επιτρέπεται να ανεβαίνει στο κρεβάτι ή τον καναπέ πρέπει να έχει το δικό του ειδικό σημείο, όπως ένα κρεβάτι σκύλου. Για να μην ανέβει ο σκύλος σας στα έπιπλα, είναι απαραίτητη κάποια βασική εκπαίδευση.

Είναι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση στα έπιπλα όσο λείπετε. Όσο λείπετε, κρατήστε το σκυλάκι σας σε ένα μικρό δωμάτιο μακριά από τα απαγορευμένα έπιπλα.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed