Image Alt

My Pet

Οι γάτες που κοιτούν χρυσόψαρα

Χρυσόψαρα και γάτες: Παιχνίδι ή φαγητό

Τα δημοφιλή κινούμενα σχέδια ανέκαθεν απεικόνιζαν μια γάτα ως ένα περίεργο, δόλιο αιλουροειδές που του αρέσει να πατάει μέσα στη γυάλα με χρυσόψαρα σε μια προσπάθεια της να τα φάει. Ρεαλιστικά, η γάτα σας είναι πιθανώς σαν τη γάτα των καρτούν όσον αφορά όμως την περιέργεια. Εάν πιάσετε τη γάτα σας να προσέχει τα χρυσόψαρα (ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο ψάρι), είναι επειδή η κίνηση μέσα σε μια μεγάλη γυάλινη δεξαμενή είναι απλά πολύ ελκυστική για εκείνη.

Το συνεχές κολύμπι ενός ψαριού σε κύκλους και το σώμα του που αστράφτει το κάνουν αμέσως ένα ακαταμάχητο παιχνίδι για τη γάτα σας. Σίγουρα, μπορείτε να αγοράσετε χρυσόψαρα για να διασκεδάσετε και να διεγείρετε τη γάτα, αλλά μην αυταπατάστε, καθώς μερικές γάτες μπορούν να φάνε τα χρυσόψαρα. Ξεκινά, λοιπόν, σαν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, αλλά μπορεί να τελειώσει με το ψάρι να γίνεται σνακ.

Τρώνε όντως οι γάτες τα χρυσόψαρα;

Οι γάτες έχουν ενστικτώδεις ορμές, όπως το κυνήγι για επιβίωση, που έχουν τροποποιηθεί μετά από χρόνια αιχμαλωσίας και εξημέρωσης. Σήμερα, αυτά τα ένστικτα έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος παιχνιδιού για τις γάτες με τις περισσότερες να παίζουν με τον τρόπο που θα κυνηγούσαν πριν από αιώνες. Αυτό το τροποποιημένο «παιχνίδι των γατιών», ωστόσο, όχι μόνο μπορεί να σκοτώσει τα χρυσόψαρα, αλλά μπορεί επίσης να γίνει κίνδυνος για άλλα μικρά κατοικίδια στο σπίτι, όπως χάμστερ, γερβιλίνες και ποντίκια.

Γάτες που λιγουρεύονται χρυσόψαρα

Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από τα χρυσόψαρα

Οι γάτες είναι αρπακτικά ζώα και μια γυάλα, ενυδρείο ή λίμνη  γεμάτη με ψάρια θα τις προσελκύσει. Ευτυχώς, στις γάτες δεν αρέσει να βρέχονται, οπότε είναι απίθανο να πηδήξουν μέσα. Κάποιοι όμως θα κάτσουν υπομονετικά στην άκρη και θα περιμένουν να τους έρθουν ψάρια. Τα Koi είναι πιθανότατα πολύ μεγάλα για να τα πιάσουν, αλλά τα νύχια τους μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα πτερύγια και τα λέπια. Στην περίπτωση που έχετε λιμνούλα, μπορείτε να την καλύψετε με δίχτυ.

Εάν ένα δίχτυ χαλάσει την εμφάνιση της λίμνης σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αποτρεπτικά για γάτες. Για παράδειγμα, στις γάτες δεν αρέσει η μυρωδιά των εσπεριδοειδών, γι’ αυτό πασπαλίστε φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού γύρω από την πισίνα. Ομοίως, οι γάτες απωθούνται από το άρωμα της λεβάντας και του λεμονιού, επομένως είναι καλή ιδέα να ενσωματώσετε αυτά τα φυτά στον εξωραϊσμό της λίμνης σας. Φυτά όπως τα νούφαρα στη λιμνούλα θα δώσουν επίσης κρυψώνες για μικρά ψάρια, κάτι που είναι επίσης καλή ιδέα εάν τα ρακούν φιλοξενούν τη γειτονιά σας.

Το να κρατάτε ενυδρεία ψαριών στο σπίτι σας ως ψυχαγωγία για τις γάτες σας δεν είναι κακή ιδέα εάν το κάνετε σωστά. Ωστόσο, πρέπει να κρατήσετε τη γάτα σας τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά από το ενυδρείο.

Τοποθετήστε ένα ονυχοδρόμιο για γάτα σε αυτή την απόσταση από το ενυδρείο. Μία καλύτερη ιδέα θα ήταν να τοποθετήσετε το ενυδρείο με τα χρυσόψαρα σε μια υψηλή βάση, όπου οι γάτες δε θα έχουν πρόσβαση να το πλησιάσουν ή να κάτσουν δίπλα του. Η τοποθέτηση αλουμινόχαρτου ή κολλητικής ταινίας γύρω από την άκρη του καπακιού της δεξαμενής μπορεί να εμποδίσει τις γάτες να πηδήξουν από πάνω.

Τέλος, όπως η λίμνη, παρέχετε κρυψώνες που μοιάζουν με φυτά για τα ψάρια στο ενυδρείο για να μειώσετε το άγχος. Λάβετε υπόψη σας ότι μια γάτα που πατάει στο ενυδρείο σας ή στο κλουβί του μικρού σας κατοικίδιου μπορεί να προκαλέσει άγχος σε αυτά τα κατοικίδια. Αυτές οι πιέσεις μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν αλλαγή στο χρώμα του ψαριού σας. Μια συνεχιζόμενη αγχωτική κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει την υγεία ενός μικρού κατοικίδιου. Διατηρήστε την υγεία όλων των κατοικίδιων σας κρατώντας τις γυάλες και τα ενυδρεία ψαριών και τα μικρά κλουβιά κατοικίδιων ζώων ασφαλή – και μακριά από τη γάτα σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed