Image Alt

My Pet

γάτες στους πάγκους της κουζίνας

Γάτα: Πώς να την κρατήσετε μακριά από τον πάγκο της κουζίνας

Μια αγαπημένη συνήθεια που έχουν οι γάτες, είναι να πηδάνε στους πάγκους της κουζίνας, κάτι βέβαια που μπορεί να είναι επικίνδυνο και για αυτές αλλά και για τους ανθρώπους. Μια γάτα που θεωρεί ότι ο πάγκος είναι ένα αποδεκτό μέρος για να βρίσκεται, μπορεί να περπατήσει (ή να πηδήξει) πάνω στην εστία, να φάει ξεχασμένα τρόφιμα που θα τη δηλητηριάσουν ή να καταπιεί υπολείμματα από προϊόντα καθαρισμού του πάγκου. Για εσάς, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας, καθώς οι γάτες μπορεί να μεταφέρουν τις ακαθαρσίες τους στον πάγκο, αν περπατήσουν σε αυτόν μετά την τουαλέτα τους, εξαπλώνοντας βακτήρια στην περιοχή όπου εσείς προετοιμάζετε το φαγητό σας. Ας δούμε εδώ πώς μπορείτε να κρατάτε τις γάτες μακριά από τους πάγκους της κουζίνας χρησιμοποιώντας αποτρεπτικά μέσα και ανταμοιβές.

Γιατί οι γάτες πηδούν στον πάγκο;

 

Οι πάγκοι της κουζίνας προσελκύουν τις γάτες σαν μαγνήτης για διάφορους λόγους. Καταρχήν λατρεύουν τα ύψη. Οι πάγκοι είναι αρκετά ψηλοί, ώστε οι περισσότερες γάτες να μπορούν είτε να πηδήξουν από το έδαφος, είτε να πάρουν βοήθεια από μια καρέκλα που βρίσκεται κοντά.

Οι πάγκοι της κουζίνας μυρίζουν ωραία! Συχνά είναι φορτωμένοι με δελεαστικά πράγματα για φαγητό, όπως ωμά μέρη κοτόπουλου, μοσχαρίσιο κιμά ή λίγο ψαράκι που περίσσεψε από το μεσημεριανό σας φαγητό. Επίσης μπορεί ο πάγκος να μην έχει καθαριστεί καλά και να έχει ψίχουλα ή κάτι άλλο που μια γάτα μπορεί να απολαμβάνει να τσιμπολογάει.

Στις γάτες αρέσει το φρέσκο τρεχούμενο νερό, όπως και το νερό στο νεροχύτη της κουζίνας και για πολλές γάτες, αυτή είναι η κύρια πηγή πόσιμου νερού. Παρόλο που ο νεροχύτης της κουζίνας είναι πιθανώς πιο καθαρός από την τουαλέτα, υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τη γατούλα σας.

γάτες στους πάγκους της κουζίνας

Πώς να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια

Για να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια που έχουν οι γάτες να ανεβαίνουν στους πάγκους της κουζίνας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές τεχνικές εκπαίδευσης οι οποίες έχουν αποδειχθεί επιτυχείς, αλλά πρέπει να είστε και εσείς συνεπείς, αν θέλετε η γάτα σας να κατέβει και να μείνει μακριά από τους πάγκους.

Δοκιμάστε τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα για την περίπτωσή σας ή/και στην οποία η γάτα σας ανταποκρίνεται πιο θετικά.

 

Εφαρμόστε κολλητική ταινία στην άκρη του πάγκου

Οι γάτες μισούν την αίσθηση της κολλητικής ταινίας. Μόλις νιώσουν την ταινία στην άκρη του πάγκου, πιθανότατα θα αποθαρρυνθούν μετά από μία ή δύο προσπάθειες. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόζετε ξανά και ξανά την ταινία επ’ αόριστον και η κόλλα μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί μετά. Επίσης, η γάτα μπορεί να σας ξεγελάσει και να βρει τρόπο να ανέβει στον πάγκο αποφεύγοντας την άκρη.

Κολλήστε μια λωρίδα από τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο κατά μήκος του πάγκου

Δεν είναι μόνο η αίσθηση στα πόδια τους, αλλά και ο θόρυβος που αποτρέπει τις γάτες. Έχετε υπόψη σας ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να διαταράξει τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον πάγκο σας και μπορεί επίσης να σας κοστίσει.

Απομακρύνετε τις καρέκλες

Εάν η γάτα σας μπορεί να ανέβει στον πάγκο μόνο με τη βοήθεια μιας καρέκλας, μετακινήστε την καρέκλα.

Παρέχετε ένα ειδικό δέντρο αναρρίχησης

Κάντε το αρκετά ενδιαφέρον ώστε να κρατάει την προσοχή της γάτας, και μια στο τόσο, κρύψτε μια νόστιμη λιχουδιά στην κορυφή. Χαϊδεύετε και επαινείτε τη γάτα σας όταν χρησιμοποιεί το δέντρο αναρρίχησης, ώστε να το συνδέσει με θετικά συναισθήματα.

Κρατήστε τον πάγκο σας καθαρό

Αφαιρέστε μερικούς από τους πειρασμούς, μην αφήνετε στον πάγκο φαγητό, ψίχουλα ή άλλες λιχουδιές που μπορεί να τραβήξουν τη γάτα σας.

Λύστε το θέμα με το νερό

Αν η γάτα σας πίνει συνεχώς από τη βρύση, βρείτε αν υπάρχουν στρεσογόνοι παράγοντες γύρω από το μπολ του νερού της (είναι κοντά στην τουαλέτα, κοντά σε περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα κ.λπ.) και τοποθετήστε το σε άλλο σημείο. Επειδή η γάτα σας μπορεί να προτιμά το κρύο, φρέσκο νερό από τη βρύση, αντικαταστήστε το νερό της μερικές φορές την ημέρα και προσθέστε ένα ή δύο παγάκια για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του. Ποτέ μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή- είναι σπατάλη και πειρασμός για τη γάτα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα σιντριβάνι νερού για γατούλες που θα κρατάει το νερό στο μπολ σε ροή.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να λειτουργεί, ίσως ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν θεραπευτή συμπεριφοράς για γάτες. Σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις, ο ειδικός πιθανότατα θα επισκεφθεί το σπίτι σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να καταλήξει σε νέες τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από τον πάγκο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed