Image Alt

My Pet

Μία μαύρη γάτα σε ένα δάσος

Μαύρες γάτες: 5 περίεργα και τέλεια facts

Οι μαύρες γάτες είναι γνωστές για τη σύνδεσή τους με το Halloween, τη μαγεία και την τύχη. Παρά τη φήμη τους, είναι μοναδικά αιλουροειδή που είναι γνωστό ότι φέρνουν καλή τύχη σε διάφορες χώρες και έχουν πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα εντυπωσιακά και περίεργα facts για τις μαύρες γάτες, αυτά τα πανέμορφα παρεξηγημένα ζωάκια.

1. Το ιστορικό των Μαύρων Γάτων και των Μαγισσών

Ξεκινώντας από τον Μεσαίωνα, οι μαύρες γάτες συνδέθηκαν με τον Σατανά, τις μάγισσες και τη μαγεία. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες ήταν συνοδοιπόροι των μαγισσών ή ακόμη και μάγισσες που είχαν πάρει άλλη μορφή. Αυτή η ευρέως διαδεδομένη δεισιδαιμονία είχε ως αποτέλεσμα τη φρικτή μαζική θανάτωση μαύρων γατών – και μερικές φορές ακόμη και των κηδεμόνων τους. Εκτός του ότι συνεχίζει να αντιπροσωπεύει κάθε τι απόκοσμο, ο φόβος των μαύρων γατών εξακολουθεί να έχει κάποια επιρροή και σήμερα. Πολλά καταφύγια ζώων δεν δίνουν μαύρες γάτες σε σπίτια κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, από φόβο μήπως χρησιμοποιηθούν ως θυσία.

2. Οι μαύρες γάτες μπορούν να βοηθήσουν την ερωτική σας ζωή

Ξεχάστε τη στερεοτυπική εικόνα της μονίμως ανύπαντρης cat lady. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, πιστεύεται ότι οι μαύρες γάτες μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την ερωτική σας ζωή. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι οι ανύπαντρες γυναίκες που έχουν μαύρες γάτες προσελκύουν περισσότερους μνηστήρες. Στα Αγγλικά Μίντλαντς της Μεγάλης Βρετανίας, μια μαύρη γάτα είναι το ιδανικό γαμήλιο δώρο – πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη και ευτυχία στη νύφη.

3. Mπορούν να σας φέρουν τύχη

Ακόμη ένα από τα συναρπαστικά facts για τις μαύρες γάτες είναι ότι μπορούν να φέρουν τύχη. Συγκεκριμένα, οι μαύρες γάτες όχι μόνο μπορούν να βελτιώσουν την ερωτική σας ζωή, αλλά μπορούν να ενισχύσουν την καλή σας τύχη και να βελτιώσουν και τα οικονομικά σας. Ιστορικά, οι ναυτικοί έφερναν γάτες στα πλοία για να κυνηγούν ποντίκια -και, προφανώς, για συντροφιά- αλλά οι Βρετανοί ναυτικοί πίστευαν ότι μια μαύρη γάτα θα έφερνε καλή τύχη στο πλοίο και θα εξασφάλιζε την ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα.

Για τους πειρατές, όμως, η κατάσταση ήταν λίγο πιο περίπλοκη. Πίστευαν ότι μια μαύρη γάτα που περπατάει προς το μέρος τους ήταν κακή τύχη, μια μαύρη γάτα που απομακρύνεται από εκείνους ήταν καλή τύχη, και αν μια γάτα ανέβαινε στο πλοίο και μετά πηδούσε από αυτό, το πλοίο θα βυθιζόταν. Για όσους από εμάς δεν ασκούν ναυτικό επάγγελμα, μια μαύρη γάτα που φτάνει στο κατώφλι σας σηματοδοτεί ευημερία (κοινή πεποίθηση στη Σκωτία), και μια μαύρη γάτα που διασχίζει το δρόμο σας σηματοδοτεί καλή τύχη (στην Αγγλία και την Ιρλανδία).

Εικόνα με δύο μαύρες γάτες

4. Οι μαύρες γάτες μπορούν να αντισταθούν στις ασθένειες

Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανακάλυψαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν στις γάτες μαύρο τρίχωμα μπορεί να τους προσφέρουν κάποια προστασία από ασθένειες. Στην πραγματικότητα, οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τα ίδια γονίδια που προσφέρουν αντοχή στον ιό HIV στους ανθρώπους.

Δεδομένου ότι οι γάτες μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά από τα ίδια προβλήματα υγείας με εμάς – καρκίνο, HIV και Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα – αποτελούν τέλεια μοντέλα για τη μελέτη των ανθρώπινων ασθενειών. Κατανοώντας πώς οι γάτες έχουν εξελιχθεί ώστε να αντιστέκονται στις ασθένειες, οι ερευνητές μπορούν, ενδεχομένως, να μάθουν πώς να προλαμβάνουν τις ασθένειες και στους ανθρώπους.

5. Μπορούν να αλλάξουν χρώμα

Τέλος, ένα από τα εντυπωσιακά facts για τις μαύρες γάτες είναι ότι μπορούν να αλλάξουν χρώμα. Εάν μία μαύρη γάτα έχει γονίδιο που προκαλεί ρίγες και αγαπά να περνάει τις μέρες της στον ήλιο, το τρίχωμά της μπορεί να πάρει ένα σκουριασμένο καφέ χρώμα. Γιατί; Οι ακτίνες του ήλιου διασπούν τη χρωστική ουσία στο τρίχωμά τους και αποκαλύπτουν τις υποκείμενες ρίγες.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed