Image Alt

My Pet

Νέα έρευνα: Τελικά τα σκυλιά δακρύζουν

Νέα έρευνα: Τελικά τα σκυλιά κλαίνε

Μία νέα έρευνα δείχνει, για πρώτη φορά, ότι ο σκύλος μπορεί να κλαψει μόλις δει και πάλι τον ιδιοκτήτη του έπειτα από διάστημα απουσίας 5 ωρών. Το αποτέλεσμα της έρευνας δημοσίευσαν επιστήμονες από την Ιαπωνία στο περιοδικό Current Biology, στο οποίο αναφέρουν ότι το κλάμα του σκύλου φαίνεται να συνδέεται με τα επίπεδα της «ορμόνης του συναισθηματικού δεσίματος», της ωκυτοκίνης. «Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που αποδεικνύει ότι το θετικό συναίσθημα διεγείρει την έκκριση δακρύων σε ένα ζώο και ότι η ωκυτοκίνη λειτουργεί στην έκκριση δακρύων», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η ωκυτοκίνη αυξάνει τα δάκρυα

«Έχω δύο κανίς και είχα ένα θηλυκό έγκυο πριν από έξι χρόνια», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Τακεφούμι Κικουσούι, συγγραφέας της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Azabu. Ο καθηγητής παρατήρησε ότι το βλέμμα της σκυλίτσας ήταν πιο τρυφερό από το συνηθισμένο όταν θήλαζε τα κουτάβια της και διαπίστωσε ότι τα μάτια της ήταν δακρυσμένα. «Αυτό μου έδωσε την ιδέα ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να αυξάνει τα δάκρυα», είπε. «Είχαμε παρατηρήσει προηγουμένως ότι η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται τόσο στα σκυλιά όσο και στους ιδιοκτήτες όταν αλληλοεπιδρούν. Έτσι πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα επανένωσης».

Τα σκυλιά δακρύζουν όταν ξαναβλέπουν τους ιδιοκτήτες τους

Στο πρώτο στάδιο του πειράματος, η ομάδα των ερευνητών μέτρησε τον όγκο των δακρύων που παρήγαγαν 18 σκύλοι όταν βρίσκονταν στο κανονικό περιβάλλον του σπιτιού τους με τον ιδιοκτήτη τους, χρησιμοποιώντας το τεστ Schirmer. Το συγκεκριμένο τεστ καθορίζει αν το μάτι παράγει αρκετά δάκρυα για να το κρατήσει υγρό. Η ομάδα συνέκρινε αυτό τον όγκο δακρύων με το αντίστοιχο που παράγεται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της επανένωσης των σκύλων με τους ιδιοκτήτες τους μετά από χωρισμό άνω των πέντε ωρών. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για τους επιστήμονες αφού διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά παρήγαγαν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο δακρύων όταν επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους από ό,τι όταν περιπλανιόντουσαν στο σπίτι μόνα τους. Η αύξηση αυτή των δακρύων δεν παρατηρήθηκε, όταν 20 σκύλοι επανενώθηκαν με παρόμοιο τρόπο με ένα γνώριμο σε αυτά, πρόσωπο.

Τα σκυλιά με δακρυσμένα μάτια προσέλκυσαν 10% έως 15% περισσότερους ανθρώπους

Σε ένα άλλο πείραμα που συμμετείχαν 22 σκύλοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χορήγηση οξυτοκίνης στα μάτια τους αύξησε τον όγκο των δακρύων που παρήγαγαν, γεγονός που δεν παρατηρήθηκε όταν χρησιμοποιήθηκε ένα άλλο διάλυμα χωρίς οξυτοκίνη.

Στη συνέχεια, η ομάδα παρουσίασε σε 74 συμμετέχοντες 10 φωτογραφίες πέντε σκύλων, που απεικόνιζαν κάθε ζώο είτε με υγρά μάτια, είτε χωρίς, και τους ζήτησε να βαθμολογήσουν σε μια πενταβάθμια κλίμακα πόσο πολύ ήθελαν να αποφύγουν ή να φροντίσουν το ζώο. Ο Κικουσούι δήλωσε ότι τα σκυλιά με δακρυσμένα μάτια προσέλκυσαν 10% έως 15% περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να τα φροντίσουν.

Το σήκωμα των φρυδιών

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το βλέμμα ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση ωκυτοκίνης στον οργανισμό του ιδιοκτήτη του. Οι σκύλοι κατάφεραν να αναπτύξουν την ικανότητα αυτή, δηλαδή να σηκώνουν τα φρύδια τους, ένα χαρακτηριστικό που ωθεί τους ανθρώπους να τους φροντίζουν. «Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα δάκρυά τους μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόκληση προστατευτικής συμπεριφοράς και φροντίδας από τους ιδιοκτήτες τους», υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed