Image Alt

My Pet

Δέκα συνήθεις φόβοι και φοβίες σκύλων

Δέκα συνήθεις φόβοι και φοβίες σκύλων

Πολλά σκυλιά υποφέρουν από φόβους και φοβίες. Αυτές οι φοβίες μπορεί να έχουν ποικίλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πρώιμης κοινωνικοποίησης ή μιας αρνητικής εμπειρίας στο παρελθόν. Τα σημάδια περιλαμβάνουν τρέμουλο, σάλια, γάβγισμα, καταστροφική συμπεριφορά και σε ορισμένες περιπτώσεις επιθετικότητα.

Φοβάται ο σκύλος σας; Έχετε καθορίσει γιατί; Μάθετε για μερικούς από τους πιο συνηθισμένους φόβους και φοβίες για σκύλους, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε τον σκύλο σας.

Ο φόβος της βροντής

Η αστραφοβία, ο φόβος της βροντής, είναι πολύ συχνή στους σκύλους. Ο βαθμός αυτού του φόβου μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Κάποιοι μπορεί να έχουν απλώς έναν ήπιο φόβο για βροντή. Σε αυτή την περίπτωση, ένας σκύλος μπορεί να τρέμει ελαφρά ή μπορεί να παρατηρήσετε πεπλατυσμένα αυτιά, γουρλωμένα μάτια και τυλιγμένη ουρά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Άλλα σκυλιά μπορεί να έχουν μια πιο σοβαρή φοβία που τους οδηγεί στο να κρυφτούν, να γίνουν καταστροφικοί ή ακόμα και να χάσουν τον έλεγχο του τα έντερα ή την ουροδόχο κύστη τους.

Τα σκυλιά με αστραφοβία μπορεί να φοβούνται ή να μην φοβούνται άλλους δυνατούς θορύβους. Πολλά σκυλιά έχουν μια γενική φοβία θορύβου. Φοβούνται όταν ακούν βροντές, πυροτεχνήματα, δυνατή μουσική, φορτηγά που οδηγούν στο δρόμο κ.λπ.

O φόβος από τα πυροτεχνήματα

Μια άλλη κοινή φοβία σκύλου είναι ο φόβος των πυροτεχνημάτων. Παρόμοια με τον φόβο των καταιγίδων, οι δυνατοί και απρόβλεπτοι ήχοι και οι φωτεινές επιδείξεις των πυροτεχνημάτων κάνουν πολλά σκυλιά να τρέμουν από φόβο.

Αυτός ο φόβος μπορεί ακόμη και να κάνει έναν σκύλο να τραπεί σε φυγή και να χαθεί.

Για μερικούς σκύλους, η σιγά σιγά εξοικείωση με τον ήχο των πυροτεχνημάτων μπορεί να εξαλείψει τη φοβία. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τεχνικές διαχείρισης. Τα σκυλιά με σοβαρή φοβία πυροτεχνημάτων μπορεί να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία με φάρμακα κατά του άγχους ή ηρεμιστικά.

Όταν μένουν μόνοι στο σπίτι

Ο φόβος να μείνεις μόνος στο σπίτι αναφέρεται ως άγχος αποχωρισμού. Τα σκυλιά που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού τείνουν να εκδηλώνουν καταστροφική συμπεριφορά μόλις οι ιδιοκτήτες τους φύγουν από το σπίτι. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό γάβγισμα και ατυχήματα διάρρηξης σπιτιού όταν μένουν μόνοι.

Μια αλλαγή στη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του σκύλου μπορεί να βοηθήσει να απαλύνει τους φόβους του. Απλώς κάνοντας αλλαγές στις συνήθειές τους πριν φύγουν από το σπίτι και μένοντας χαμηλών τόνων όταν φεύγουν και επιστρέφουν στο σπίτι, οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να μετριάσουν λίγο το άγχος ενός σκύλου. Η απευαισθητοποίηση, η διαδικασία του να συνηθίζει σιγά σιγά ο σκύλος να μένει μόνος του στο σπίτι, μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τα σκυλιά που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού.

Μερικές φορές, η εκπαίδευση ενός σκύλου να μένει σε ένα μεγάλο κλουβί ενώ ο ιδιοκτήτης λείπει μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν το άγχος αποχωρισμού είναι σοβαρό, μερικές φορές απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για το ζώο.

Όταν είναι να επισκεφθούν τον κτηνίατρο

Είναι κάπως συνηθισμένο τα σκυλιά να φοβούνται να πάνε στον κτηνίατρο. Η πρώτη έκθεση ενός σκύλου στο να πάει στον κτηνίατρο συνήθως περιλαμβάνει περίεργες μυρωδιές, χειρισμό με νέους τρόπους, συγκράτηση και εμβολιασμούς. Δεν είναι περίεργο που τα σκυλιά μπορούν εύκολα να φοβηθούν ένα ταξίδι στον κτηνίατρο.

Εάν δεν υπάρχουν άλλες φοβίες, ο φόβος για τον κτηνίατρο μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά φέρνοντας έναν σκύλο στον κτηνίατρο για μερικές κοινωνικές επισκέψεις που δεν περιλαμβάνουν εξέταση. Προσφέρετε πολλούς επαίνους και λιχουδιές εάν ο σκύλος σας παραμένει ήρεμος.

Ο φόβος του αυτοκινήτου

Μερικά σκυλιά φοβούνται να μπουν στο αυτοκίνητο. Αυτός ο φόβος οφείλεται συχνά στην έλλειψη έγκαιρης έκθεσης στις βόλτες με το αυτοκίνητο. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μετά από αρνητικές εμπειρίες με την οδήγηση στο αυτοκίνητο, όπως να αρρωστήσετε το αυτοκίνητο, να οδηγήσετε το αυτοκίνητο για να μείνετε σε καταφύγιο ή να πάτε μόνο μια βόλτα με το αυτοκίνητο για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Είναι δυνατό να ξεπεράσετε τον φόβο του σκύλου σας να οδηγεί στο αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας λιχουδιές και επαίνους για να παρασύρετε σιγά-σιγά τον σκύλο σας στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια να κάνετε βόλτες με μικρά βήματα. Βεβαιωθείτε ότι ο προορισμός είναι ένα χαρούμενο μέρος, όπως στο πάρκο σκύλων ή για μια βόλτα, και όχι πολύ μακριά.

Δέκα συνήθεις φόβοι και φοβίες σκύλων

Το ανεβοκατέβασμα στην σκάλα

Ένας ιδιοκτήτης σκύλου μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι ο σκύλος του φοβάται να ανεβοκατεβεί σκάλες έως ότου ο σκύλος του κάνει διαλείμματα καθώς πλησιάζουν σε ένα σύνολο σκαλοπατιών. Αυτή η φοβία οφείλεται σχεδόν πάντα σε έλλειψη πρώιμης κοινωνικοποίησης και έκθεσης. Ένας σκύλος που δεν εκτίθεται σε βήματα ως νεαρό κουτάβι μπορεί να αναπτύξει φόβο να τα ανεβοκατεβάσει όταν συναντήσει μια σκάλα αργότερα στη ζωή του. Μερικοί σκύλοι μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον φόβο αν μετατρέψετε τα σκαλοπάτια πάνω-κάτω σε παιχνίδι. Άλλα σκυλιά μπορεί να χρειαστεί να μάθουν να πλοηγούνται στις σκάλες, κυριολεκτικά, βήμα προς βήμα. Αυτό θα πάρει χρόνο και αρκετή θετική ενίσχυση.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες εάν έχουν αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα κινητικότητας, γι’ αυτό φροντίστε να αποκλείσετε ιατρικά προβλήματα για αυτήν τη συμπεριφορά. Εάν ένας σκύλος είχε μια άσχημη πτώση από τις σκάλες στο παρελθόν, αυτό μπορεί επίσης να είναι μια αιτία του φόβου.

Ο φόβος για τους ανθρώπους

Μπορεί να εκπλήξει τους ανθρώπους να μάθουν ότι είναι αρκετά συνηθισμένο για τους σκύλους να φοβούνται τους ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο φόβος μπορεί να προέρχεται από κακοποίηση από έναν άνθρωπο.

Ωστόσο, πιο συχνά οφείλεται σε έλλειψη κοινωνικοποίησης. Τα σκυλιά που δεν έχουν περάσει πολύ χρόνο γύρω από τους ανθρώπους μπορεί να φοβούνται τις βαθύτερες φωνές τους, τις μεγαλύτερες δομές, ακόμη και τις τρίχες του προσώπου τους.

Τα σκυλιά που φοβούνται τους ανθρώπους θα πρέπει να απευαισθητοποιούνται σιγά σιγά στους ανθρώπους με μη απειλητικό τρόπο. Λάβετε υπόψη ότι ένας φοβισμένος σκύλος μπορεί να γρυλίσει, να χτυπήσει απότομα ή να δαγκώσει κάποιον ως αποτέλεσμα αυτού του φόβου. Εκθέστε προσεκτικά τον σκύλο σας στους ανθρώπους από απόσταση. Βεβαιωθείτε ότι οι άντρες ξέρουν να μην κάνουν οπτική επαφή ή να προσπαθήσουν να πλησιάσουν τον σκύλο σας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ξεπεράσει ο σκύλος σας αυτόν τον φόβο.

Ο φόβος γαια τα ξένα άτομα

Ο φόβος για τους ξένους είναι παρόμοιος με τον φόβο των ανθρώπων, αλλά σε αυτή την περίπτωση, ένας σκύλος μπορεί να φοβάται οποιονδήποτε δεν γνωρίζει. Αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο πρόβλημα να ξεπεραστεί γιατί είναι αδύνατο να διδάξετε τον σκύλο σας να αποδέχεται κάθε πιθανό νέο άτομο. Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον σκύλο σας να προσεγγίσει νέα άτομα στον δικό του χρόνο. Ο αναγκασμός ενός φοβισμένου σκύλου να δεχτεί έναν ξένο μπορεί να ωθήσει έναν σκύλο να γίνει επιθετικός.

Ο φόβος για τα παιδιά

Τα σκυλιά αναπτύσσουν φόβο για τα παιδιά για διάφορους λόγους. Συνηθέστερα, οφείλεται στην έλλειψη πρώιμης έκθεσης στα παιδιά. Πολλοί άνθρωποι θα αποκτήσουν σκυλιά πριν γίνουν γονείς. Αν δεν φέρετε ένα κουτάβι σε ένα σπίτι με παιδιά, ο σκύλος σας μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να συναναστραφεί μαζί τους. Προσπαθήστε να εκθέσετε τον σκύλο σας σε παιδιά όλων των ηλικιών ξεκινώντας από την ηλικία του κουταβιού.

Ο φόβος με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο

Μερικοί σκύλοι αναπτύσσουν φόβο για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο: την ηλεκτρική σκούπα, τις γιορτινές διακοσμήσεις, το παιδικό παιχνίδι, τον εξοπλισμό κατασκευής και άλλα. Πολύ συχνά αυτού του είδους ο φόβος δεν είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς πολλά αντικείμενα μπορούν απλά να μετακινηθούν εκτός οπτικού πεδίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να είναι προβληματική. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας αρνείται να περάσει μπροστά από ένα άγαλμα έξω από την πολυκατοικία σας ή αν μετατρέπεται σε ένα τρεμάμενο, άγχος κάθε φορά που χρειάζεται να σκουπίσετε το χαλί με ηλεκτρική σκούπα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να παρουσιάσετε σιγά σιγά το σκυλί σας σε αντικείμενα που φοβάται με θετικό, χαρούμενο τρόπο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed