Image Alt

My Pet

σκυλιά τροφικές αλλεργίες

Μπορούν οι μαγειρεμένες τροφές να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες στα σκυλιά;

Μπορεί η δίαιτα του σκύλου σας με μαγειρεμένες τροφές να του προκαλεί τροφικές αλλεργίες; Πολλές φορές κάτι τέτοιο είναι πιθανό και έτσι η μετάβαση σε ωμές τροφές μπορεί να βοηθήσει. Εάν ο σκύλος σας έχει συμπτώματα αλλεργίας, πόνο στις αρθρώσεις ή άλλο φλεγμονώδες πρόβλημα, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για την καλύτερη δίαιτα για τροφικές αλλεργίες σε σκύλους.

Ας δούμε όμως πρώτα κάποια πράγματα σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα των σκύλων.

Τι είναι τα αντισώματα και γιατί είναι σημαντικά;

Τα αντισώματα (ονομάζονται επίσης ανοσοσφαιρίνες) αποτελούν σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας. Όταν ο σκύλος σας εκτίθεται σε ξένους εισβολείς (αντιγόνα), όπως βακτήρια ή ιούς, τα αντισώματα ανιχνεύουν τον εισβολέα. Στη συνέχεια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσπαθούν να επιτεθούν και να εξουδετερώσουν τον εχθρό μέσα τους.

Τα αντισώματα υπάρχουν σε όλο το σώμα του σκύλου σας και υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι. Εδώ θα δούμε τα αντισώματα που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας Τύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙΙ.

Τι είναι η αντίδραση υπερευαισθησίας; Είναι λίγο πολύ όπως ακούγεται… μια υπερβολική ανοσολογική απάντηση.

σκυλιά τροφικές αλλεργίες

Συμπτώματα Υπερευαισθησίας

Οι κλασικές τροφικές αλλεργίες είναι υπερευαισθησία τύπου Ι. Σκεφτείτε ένα παιδί που τρώει ένα φιστίκι και αμέσως δεν μπορεί να αναπνεύσει… ή κάποιον που τρώει οστρακοειδή και ξαφνικά εμφανίζει ένα μεγάλο, κόκκινο εξάνθημα.

Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας τύπου II και τύπου III είναι τροφικές δυσανεξίες που μπορεί να χρειαστούν μέρες για να αναπτυχθούν. Δεν θα δείτε άμεση αντίδραση στον σκύλο σας αμέσως αφού φάει κάποια τροφή. Αλλά με την πάροδο του χρόνου μια τροφική δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει χρόνια συμπτώματα αλλεργίας στον σκύλο σας, όπως:

  • Ξηρό δέρμα με φαγούρα και πιθανώς τριχόπτωση
  • Ευερέθιστα έντερα και αέρια
  • Μολύνσεις ζύμης και μαγιά στα αυτιά
  • Εξανθήματα, κνίδωση και καυτά σημεία
  • Γλείψιμο και μάσημα στα πόδια ή σε άλλα μέρη του σώματος

Είναι εύκολο να μπερδέψουμε αυτά τα συμπτώματα με τροφικές αλλεργίες σε σκύλους. Αλλά αυτά τα προβλήματα σχετίζονται συχνότερα με μια μη φυσιολογική συσσώρευση αντισωμάτων στο σώμα του σκύλου σας που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και ασθένεια.

Αυτή η χρόνια φλεγμονή είναι που μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα αλλεργίας του σκύλου σας. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα, διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και πρόωρη γήρανση.

Τι προκαλεί την υπερευαισθησία;

Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας τύπου II και τύπου III συμβαίνουν όταν σχηματίζονται αντισώματα IgA και IgM στο αίμα και στους ιστούς του σώματος. Συχνότερα σχηματίζονται στο δέρμα, τα νεφρά και τις αρθρώσεις. Εκεί, ενεργοποιείται μια ανοσολογική απόκριση για την εξάλειψη των ξένων αντιγόνων. Αυτά τα ειδικά αντισώματα συνδέονται με το αντιγόνο και στη συνέχεια εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Αυτή η αντίδραση μπορεί να πάρει ώρες έως μέρες για να αναπτυχθεί.

Όταν τα σύμπλοκα αντιγόνου-αντισώματος αποθηκεύονται στο δέρμα, τα νεφρά ή τις αρθρώσεις, ακολουθεί βλάβη στους ιστούς καθώς το σώμα προσπαθεί να τα καταστρέψει… και προκύπτει φλεγμονή. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συμπλεγμάτων αντιγόνου-αντισώματος, τόσο πιο σοβαρή είναι η φλεγμονή και αυτό είναι πιθανώς άμεσο αποτέλεσμα της τροφής που δίνεται στον σκύλο σας.

Η διατροφή με μαγειρεμένα αυξάνει τις διατροφικές ευαισθησίες

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο Λονδίνο πριν κάποια χρόνια και αφού πήραν δείγματα αίματος από 40 ανθρώπους που είχαν φάει τρόφιμα χωρισμένα σε δύο κατηγορίες: ωμά και μαγειρεμένα και μετά μέτρησαν τα αντισώματα στο αίμα τους, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων IgA και IgM ήταν πολύ υψηλότερα στους ανθρώπους που έτρωγαν μαγειρεμένα τρόφιμα σε αντίθεση με αυτούς που έτρωγαν ωμά.

Γιατί τα αντισώματα είναι υψηλότερα με το μαγειρεμένο φαγητό;

Η θερμότητα και η επεξεργασία αλλάζουν τα τρόφιμα και τις ιδιότητές τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι πρωτεΐνες μπορούν να καταστραφούν ή μέρη των πρωτεϊνών μπορούν να σχηματίσουν νέες πρωτεΐνες. Τα λίπη μπορούν επίσης να οξειδωθούν, σχηματίζοντας νέα αντιγόνα. Και αυτές οι αλλαγές είναι τόσο κοινές, που έχουν ένα όνομα…σχηματισμός νεοαλλεργιογόνου.

Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά νέα αλλεργία. Έτσι, το μαγείρεμα των τροφίμων δημιουργεί νέα αλλεργιογόνα σε αυτό το φαγητό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντισώματα IgA και IgM ήταν σημαντικά υψηλότερα στα άτομα που έτρωγαν μαγειρεμένα φαγητά, γενικά.

Πώς να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας έχει τροφική ευαισθησία

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει τροφική δυσανεξία, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια δίαιτα κατά την οποία θα αφαιρείτε τροφές. Αλλά είναι μια μακρά διαδικασία. Μέχρι να αφαιρέσετε κάθε τροφή από το μενού του σκύλου σας για 12 εβδομάδες η καθεμία, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να προσδιορίσετε σε ποιες τροφές μπορεί να είναι ευαίσθητος.

Πρόσφατα, αναπτύχθηκαν κάποιες δοκιμές για να προσδιορίσουν εάν ένας σκύλος έχει τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία. Τα τεστ σάλιου μπορούν να μετρήσουν τα αντισώματα IgA και IgM στο σκύλο ή τη γάτα σας. Οποιεσδήποτε τροφές επανέρχονται με αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων υποδεικνύουν τροφική ευαισθησία. Έτσι θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτή την τροφή από τη διατροφή του σκύλου σας. Εάν συνεχίσετε να ταΐζετε το σκυλάκι σας με το ίδιο φαγητό, η φλεγμονή και η αλλεργία, οι αρθρώσεις ή άλλα προβλήματα υγείας που προκαλεί, θα παραμείνουν.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν τα σκυλιά με τροφικές αλλεργίες;

σκυλιά τροφικές αλλεργίες

Αν ο σκύλος σας έχει συμπτώματα χρόνιας νόσου ή εάν ακολουθεί μια επεξεργασμένη δίαιτα, τότε ίσως είναι η ώρα να κοιτάξετε τις τροφές που καταναλώνει και να σκεφτείτε τη ζημιά που μπορεί να κάνουν.

Εάν δεν είστε ακόμη πεπεισμένοι, υπάρχουν πολλοί άλλοι επιτακτικοί λόγοι για να αποφύγετε τα μαγειρεμένα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τοξίνες σε μαγειρεμένα τρόφιμα

Έχει αποδειχθεί ότι τα μαγειρεμένα κρέατα και τα ψάρια περιέχουν ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Μπορούν επίσης να έχουν ακρυλαμίδια, τα οποία είναι μια αντίδραση μεταξύ του αμινοξέος ασπαραγίνη και των σακχάρων που βρίσκονται στα τρόφιμα.

Μια σουηδική μελέτη έδειξε ότι τα νεαρά ζώα που τρέφονταν με μαγειρεμένη, επεξεργασμένη τροφή αρχικά έδειχναν να είναι υγιή. Αλλά μόλις μεγάλωσαν, άρχισαν να γερνούν γρήγορα και να αναπτύσσουν συμπτώματα εκφυλιστικής νόσου. Η ομάδα ελέγχου που μεγάλωσε με ωμή διατροφή δεν γερνούσε τόσο γρήγορα και δεν παρουσίασε συμπτώματα εκφυλιστικής νόσου.

Μια άλλη μελέτη από το Βέλγιο έδειξε ότι τα σκυλιά που τρέφονταν με σπιτική διατροφή, φτιαγμένη από τροφές υψηλής ποιότητας, ζούσαν περισσότερο. Το προσδόκιμο ζωής τους ήταν 32 μήνες μεγαλύτερο από ό,τι οι σκύλοι που τρέφονταν με βιομηχανική, εμπορική δίαιτα με τροφή για κατοικίδια.

Μέχρι τώρα γνωρίζετε ότι το μαγείρεμα των τροφίμων τα κάνει πιο ασφαλή. Όμως η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία με τα μαγειρεμένα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι να ταΐσετε τα σκυλιά που έχουν τροφικές αλλεργίες

Εάν ο σκύλος σας έχει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, ίσως είναι καλή ιδέα να τον απομακρύνετε από το μαγειρεμένο φαγητό και να ακολουθήσετε μια δίαιτα με ωμές τροφές.

Εάν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τον ταΐσετε με ωμά τρόφιμα, υπάρχουν ακόμα καλύτερες επιλογές από τις πολύ θερμαινόμενες κροκέτες. Μαγειρέψτε τη δική σας διατροφή στο σπίτι χρησιμοποιώντας χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό δεν θα εξαλείψει τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα, αλλά μπορεί να τα μειώσει.

Τι γίνεται αν ο σκύλος σας που τρέφεται με κροκέτες δεν έχει κανένα από αυτά τα προβλήματα;

Αυτό μάλλον μοιάζει λίγο με το να παίζετε ρουλέτα. Λόγω των υψηλότερων αντισωμάτων IgA και IgM, οι τροφικές αλλεργίες στους σκύλους είναι ένα κοινό αποτέλεσμα της σίτισης με κροκέτες. Και, όπως έδειξε η μελέτη που προαναφέραμε είναι απλώς θέμα χρόνου οι επεξεργασμένες δίαιτες να αρχίσουν να προκαλούν πρόωρη γήρανση και εκφυλιστικές ασθένειες.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed