Image Alt

My Pet

σκυλιά πυροτεχνήματα

Σκυλιά και πυροτεχνήματα: Τι να κάνουμε για να μην φοβούνται;

Τα πυροτεχνήματα συνήθως προκαλούν φόβο και άγχος στα σκυλιά και αυτό ίσως το έχετε διαπιστώσει ιδιαίτερα το Πάσχα όπου οι δυνατοί θόρυβοι και τα φώτα που αναβοσβήνουν από τα πυροτεχνήματα είναι πολύ τρομακτικά για τον σκύλο σας. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τα επίπεδα άγχους του σκύλου σας. Αρχικά καλό είναι να γνωρίζετε τους λόγους που προκαλούν φόβο τα πυροτεχνήματα στα σκυλιά και μετά να διαβάσετε κάποιες συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση του στρες που προκαλούν τα πυροτεχνήματα στα σκυλιά.

4 λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα

1. Είναι δυνατά

Τα περισσότερα πυροτεχνήματα παράγουν δυνατό ήχο. Τα σκυλιά έχουν πιο οξεία αίσθηση ακοής από τους ανθρώπους, επομένως αυτά τα δυνατά μπουμ, τα τριξίματα και τα σφυρίγματα είναι ανησυχητικά.

2. Είναι απρόβλεπτα

Μπορεί εσείς να περιμένετε πυροτεχνήματα σε γιορτές όπως το Πάσχα, αλλά για τον σκύλο σας, είναι απλώς μια άλλη μέρα. Αυτές οι κροτίδες έρχονται χωρίς προειδοποίηση. Οι δυνατοί θόρυβοι και τα φώτα που αναβοσβήνουν ακούγονται και φαίνονται διαφορετικά κάθε φορά. Επιπλέον, έρχονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, έτσι τα σκυλιά δεν μπορούν να τα συνηθίσουν.

3. Αποτελούν απειλή

Ο θόρυβος και το απρόβλεπτο των πυροτεχνημάτων κάνει πολλούς σκύλους να τα αντιλαμβάνονται ως απειλή. Αυτό πυροδοτεί την απάντησή τους για φυγή ή επίθεση. Ο σκύλος σας μπορεί να γαβγίζει στους θορύβους ή να προσπαθήσει να ξεφύγει και να κρυφτεί. Μπορεί να εμφανίζει και άλλα σημάδια άγχους, όπως ανησυχία, λαχάνιασμα, βηματισμό και γκρίνια.

4. Τα πυροτεχνήματα κάνουν τους σκύλους να αισθάνονται παγιδευμένοι

Τα πυροτεχνήματα είναι αναπόφευκτα σε γιορτές όπως το Πάσχα. Ο δυνατός αυτός θόρυβος θεωρείται πιθανώς ως απειλή για έναν σκύλο και θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την απειλή αφού νιώθει παγιδευμένος. Δυστυχώς, συχνά δεν υπάρχει κάπου που μπορεί να πάει, καθώς μπορεί  αυτά οι δυνατοί θόρυβοι να ακούγονται και σε εσωτερικούς χώρους.

τα σκυλιά και ο φόβος τους για τα πυροτεχνήματα

10 τρόποι για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αντιμετωπίζει χωρίς φόβο τα πυροτεχνήματα το Πάσχα

Αν και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσετε το σκυλί σας κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων, το να συνηθίσετε το σκυλί σας σε δυνατούς ήχους μπορεί να είναι μια καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση. Εφόσον σταδιακά αρχίσει ο σκύλος σας να ακούει δυνατούς θορύβους για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τον βοηθήσετε να συσχετίζει αυτούς τους ήχους με κάτι θετικό, αντί για κάτι που πρέπει να φοβάται. Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία παίζοντας ήχους πυροτεχνημάτων σε χαμηλό επίπεδο ενώ παίζετε με τον σκύλο σας και δίνοντάς του λιχουδιές. Με την πάροδο του χρόνου, αυξήστε αργά τον ήχο των πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών παιχνιδιού. Τελικά, ο σκύλος σας θα συνδέσει τον ήχο των πυροτεχνημάτων με χαρούμενες και διασκεδαστικές στιγμές.

1. Αποφύγετε να αφήνετε τον σκύλο σας σε εξωτερικούς χώρους σε στιγμές που είναι πιθανό πέσουν πυροτεχνήματα.
Πάρτε τον σκύλο σας για μια ωραία μεγάλη βόλτα για να κουραστεί πολύ πριν σκοτεινιάσει και μετά βγάλτε τον πλέον για βόλτα αφού τελειώσουν τα πυροτεχνήματα. Εάν ο σκύλος σας φοβάται ιδιαίτερα τα πυροτεχνήματα, μπορεί να τον ταΐσετε νωρίς. Εάν έχετε χρόνο, κάντε αυτές τις αλλαγές σταδιακά για κάποιες ημέρες, ώστε να μην διαταράξετε ξαφνικά τη ρουτίνα του σκύλου σας.

2. Δημιουργήστε ένα «ασφαλές μέρος» μέσα στο σπίτι σας για να κρυφτεί ο σκύλος σας όταν ακούσει τα πυροτεχνήματα. Ένα τραπέζι ντυμένο με μια κουβέρτα είναι ένα εξαιρετικό καταφύγιο. Αν πάλι ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε κλουβί, καλύψτε το και αφήστε το ανοιχτό με κάποιες κουβέρτες μέσα. Μην κλειδώσετε το σκυλί μέσα στο κλουβί, καθώς αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο αγχωτικό για εκείνον. Δώστε στον σκύλο σας επιλογές για να μπορεί να επιλέξει πού θα κρυφτεί. Τοποθετήστε στο μπάνιο, τις κουβέρτες και τα παιχνίδια του, καθώς κάποια σκυλάκια βρίσκουν ασφαλές αυτό το μέρος.

3. Ο ξαφνικός δυνατός ήχος των πυροτεχνημάτων μπορεί να καλυφθεί κρατώντας ένα ραδιόφωνο ή την τηλεόραση ανοιχτά, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει οι θόρυβος στο κατοικίδιό σας. Συνήθως η κλασική μουσική βοηθά να ηρεμήσουν τα σκυλιά γενικά, όπως και η μουσική με αρκετά μπάσα είναι ιδανική για να καλύψει κάπως τον δυνατό ήχο όταν παίζεται σε ένταση που ο σκύλος σας είναι ευχαριστημένος.

4. Τραβάτε πάντα τις κουρτίνες ή κλείστε τα εξώφυλλα για να ελαχιστοποιείτε το φως από τα πυροτεχνήματα. Δεν είναι μόνο ο ήχος των πυροτεχνημάτων που μπορεί να προκαλέσει άγχος στα σκυλιά, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το φως που αναβοσβήνει στον ουρανό. Αφήστε τα φώτα αναμμένα στο δωμάτιο για να μειώσετε την επίδραση των φλας από τα πυροτεχνήματα.

5. Μην περιορίζετε το σκυλί σας σε ένα δωμάτιο γιατί μπορεί να τραυματιστεί προσπαθώντας να βγει έξω, ειδικά αν έχει αγχωθεί. Τα σκυλιά μπορεί επίσης να αισθάνονται πιο άνετα κουλουριασμένοι στο συνηθισμένο τους σημείο μαζί σας παρά σε ένα καθορισμένο «ασφαλές μέρος», επομένως επιτρέψτε τους να έχουν πρόσβαση σε όλους τους ασφαλείς χώρους του σπιτιού.

6. Βεβαιωθείτε ότι τα σκυλιά σας έχουν μικροτσίπ και ότι τα στοιχεία μικροτσίπ τους είναι ενημερωμένα. Έτσι σε περίπτωση, που ο τρομαγμένος σκύλος σας βγει έξω όταν πέφτουν τα πυροτεχνήματα θα μπορέσετε πολύ πιο εύκολα να τον βρείτε, αν έχει μικροτσίπ.

7. Επίσης, αν ο σκύλος σας βλέπει ότι τα πυροτεχνήματα δεν σας επηρεάζουν, αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος του. Τα ζώα είναι πολύ οξυδερκή και θα παρατηρήσουν εάν συμπεριφέρεστε ασυνήθιστα. Το να ακολουθείτε το σκυλί σας όπου πάει ή να είστε υπερβολικά στοργικοί μπορεί να το κάνει να αισθάνεται νευρικό. Μπορείτε ακόμα να καθησυχάσετε το κατοικίδιό σας, παίζοντας για παράδειγμα με το αγαπημένο του παιχνίδι, αλλά προσπαθήστε να συμπεριφέρεστε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Όσο περισσότερο αλλάζετε τη συμπεριφορά σας, τόσο περισσότερο αγχώνεται ο σκύλος σας.

8. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι και ο κήπος σας είναι ασφαλή και δεν μπορεί να φύγει από αυτά. Σιγουρευτείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλειστά. Εάν είναι δυνατόν, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση σε πόρτες που οδηγούν έξω, ειδικά όταν άτομα μπαίνουν ή βγαίνουν από το σπίτι. Ασφαλίστε κάποια σημεία στον κήπο σας από τα οποία μπορεί να ξεφύγει, ενημερώσετε όσους έρχονται ή φεύγουν από το σπίτι ότι πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν γρήγορα τις εξωτερικές πόρτες.

9. Δώστε στον σκύλο σας κάτι που μπορεί να μασάει για μεγάλο διάστημα ώστε να του αποσπά την προσοχή.

10. Αν ο σκύλος σας παρόλα αυτά εξακολουθεί να αγχώνεται πολύ από τα πυροτεχνήματα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να δώσει κάποιο φάρμακα για να βοηθήσει στη μείωση του άγχους του κατοικίδιου ζώου σας μαζί με όλα τα παραπάνω.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed