Image Alt

My Pet

Κουτάβια σε ηλικία 6 με 12 μηνών

Ανάπτυξη Κουταβιού: Ηλικία 6 με 12 μηνών

Τα κουτάβια από τριών έως έξι μηνών μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα. Όταν το κουτάβι σας έχει φτάσει έξι μηνών, μπορεί να θεωρηθεί ότι πέρασε στην εφηβική ηλικία. Οι σωματικές αλλαγές του από εδώ και πέρα θα επιβραδυνθούν λίγο. Τα επίπεδα ενέργειας μπορεί να αυξηθούν και πιθανότατα να δείτε μια νεότερη πλευρά της προσωπικότητας του κουταβιού σας.

Ανάπτυξη Κουταβιού

Όπως αναφέραμε παραπάνω, όταν το κουταβάκι σας γίνει έξι μηνών, η ανάπτυξή του θα γίνεται πλέον με πιο αργό ρυθμό. Τα περισσότερα σκυλιά που ανήκουν στις μικρόσωμες ράτσες συνήθως σταματούν να μεγαλώνουν σωματικά εκτός από κάποια που συνεχίζουν να αναπτύσσονται για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες. Τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά συνήθως συνεχίζουν να αναπτύσσονται για μερικούς μήνες ακόμα, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά μεγαλώνουν έως τους δώδεκα ή και εικοσιτέσσερις μήνες.

Τα περισσότερα σκυλιά εκπαιδεύονται στο σπίτι και αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της κύστης και του πρωκτού τους μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Κάποιο περιστασιακό ατύχημα βέβαια πιθανόν να συμβεί, ειδικά εάν υπάρχει μια αλλαγή στη ρουτίνα. Συνεχίστε να είστε υπομονετικοί και συνεπείς γιατί αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Εάν ο σκύλος σας εξακολουθεί να έχει μεγάλα προβλήματα με την εκπαίδευση στο σπίτι, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Το κουτάβι σας μπορεί να έχει ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το κουτάβι θα πρέπει να έχει όλα τα ενήλικα δόντια του μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι η οδοντοφυΐα έχει ολοκληρωθεί και ο σκύλος σας μπορεί να σταματήσει να μασάει αντικείμενα με εμμονή. Να θυμάστε ότι μπορείτε να προμηθευθείτε διαθέσιμα παιχνίδια με γεύση τα οποία είναι ειδικά για τον λόγο αυτό.

Τα σκυλιά φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ έξι και οκτώ μηνών. Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο στείρωσης του σκύλου τους έως την ηλικία των έξι μηνών, αν ανήκουν σε μικρόσωμες ράτσες, και μεταξύ εννέα και δεκαπέντε μηνών για μεγαλόσωμους σκύλους.

Εάν δεν έχετε στειρώσει το αρσενικό σκυλί σας, θα αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για τα θηλυκά σκυλιά. Είτε είναι στειρωμένο είτε όχι, πιθανότατα θα αρχίσει να σηκώνει το πόδι του για να ουρήσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) και μπορεί να αρχίσει να μαρκάρει περιοχές με ούρα. Αυτό μπορεί να περιοριστεί πιο εύκολα εάν το σταματήσετε νωρίς. Τη στιγμή που πάει να κάνει κάτι τέτοιο οδηγήστε τον στο κατάλληλο μέρος. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι τόσο έντονη σε στειρωμένα σκυλιά.

Εάν το θηλυκό σας σκυλί δεν έχει στειρωθεί, πιθανότατα θα έχει οίστρο μεταξύ έξι και οκτώ μηνών. Να ξέρετε ότι όταν βρίσκεται σε αυτήν την περίοδο, μπορεί να προσπαθήσει να δραπετεύσει από το σπίτι για να ζευγαρώσει.

Αλλαγές Συμπεριφοράς

Το έξι μηνών κουτάβι σας θεωρείται έφηβο και η συμπεριφορά του μπορεί να το δείξει. Μπορεί να είναι πιο ενεργητικό. Η δυναμική μεταξύ άλλων σκύλων μπορεί επίσης να αλλάξει. Τα ενήλικα σκυλιά πλέον το θεωρούν αρκετά μεγάλο και θα είναι αυστηρά μαζί του εάν ξεφύγει η συμπεριφορά του.

Η κοινωνικοποίηση βέβαια δεν πρέπει να σταματήσει ακόμα. Το κουτάβι σας εξακολουθεί να εξερευνά το περιβάλλον του και να μαθαίνει νέα πράγματα. Συνεχίστε να εκθέτετε το κουτάβι σας σε νέες εμπειρίες, ανθρώπους, μέρη, πράγματα και ήχους. Επιβραβεύστε το για την ήρεμη συμπεριφορά του και αγνοήστε τη φοβισμένη συμπεριφορά.

Είναι σύνηθες για τα κουτάβια να εκδηλώνουν κάποια καταστροφική συμπεριφορά σε αυτό το στάδιο. Αυτό συχνά προκαλείται από πλήξη λόγω της αυξημένης ενέργειας που έχουν αλλά και της αυτοπεποίθησης που νιώθουν πλέον. Συνεχίστε να παρέχετε αρκετή άσκηση για στο κουτάβι σας.

Τα κουτάβια μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών μπορεί μερικές φορές να συμπεριφέρονται σαν να «ξέχασαν» την εκπαίδευσή τους. Εσείς να είστε συνεπείς και σταθεροί. Συνεχίστε να κάνετε τακτικές προπονήσεις, καλύπτοντας ξανά την βασική εκπαίδευση και προσθέστε κάτι νέο και πιο δύσκολο.

Υγεία και Φροντίδα

Αφού έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια για τα κουτάβια, το σκυλάκι σας δεν θα χρειαστεί να δει τον κτηνίατρο μέχρι την ενηλικίωση (εκτός απροόπτου βέβαια). Φροντίστε να προσέχετε το κουτάβι σας για τυχόν σημάδια αδιαθεσίας και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν τα περισσότερα προβλήματα υγείας, εάν εντοπιστούν έγκαιρα.

Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την ανάπτυξη του κουταβιού σας. Γενικά, θα πρέπει να συνεχίσετε να ταΐζετε το κουτάβι σας με τροφή για κουτάβια έως ότου τελειώσει η ανάπτυξη του. Οι σκύλοι που ανήκουν σε μεγαλόσωμες ράτσες συχνά πρέπει να παραμείνουν σε τροφή για κουτάβια μετά τον πρώτο χρόνο τους, αλλά άλλοι σκύλοι μπορούν να αρχίσουν να τρέφονται με τροφή για ενήλικα σκυλιά μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών. Οι σκύλοι μικρόσωμης ράτσας μπορεί να αρχίσουν τη διατροφή αυτή νωρίτερα.

Επειδή ο ρυθμός ανάπτυξης του σκύλου σας επιβραδύνεται σε αυτό το στάδιο, μπορεί κατά λάθος να τον ταΐζετε περισσότερο απ’ ότι πρέπει. Βεβαιωθείτε ότι η ανάπτυξη του σκύλου σας είναι συνολική κι όχι μόνο στην κοιλιά του. Η παχυσαρκία στους σκύλους είναι ένα κοινό πρόβλημα. Ζητήστε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας σχετικά με το βέλτιστο βάρος του σκύλου σας και ρωτήστε τον επίσης από πότε μπορείτε να του δίνετε τροφή για ενήλικα σκυλιά.

Όταν του δίνετε λιχουδιές, βεβαιωθείτε ότι είναι μη τοξικές, υγιεινές και δεν του δίνετε υπερβολική ποσότητα. Οι λιχουδιές για σκύλους δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής του κουταβιού σας.

Προσοχή: Όταν δίνετε λιχουδιές για μάσημα, αποφύγετε τα κόκαλα και γενικά οτιδήποτε πολύ σκληρό καθώς μπορεί να βλάψουν τα ενήλικα δόντια του κουταβιού σας.

Εκπαίδευση

Ποτέ δεν τελειώνει πραγματικά η εκπαίδευση του κουταβιού σας. Ακόμη και τα ενήλικα σκυλιά χρειάζονται τακτική εκπαίδευση. Μέχρι αυτό το στάδιο, η εκπαίδευση στο σπίτι θα πρέπει βασικά να έχει ολοκληρωθεί. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να βελτιώσετε την εκπαίδευση υπακοής. Συνεχίστε να του μαθαίνετε βασικές εντολές όπως “κάτσε”, “μείνε” και “κάτω”. Προσθέστε σιγά σιγά πιο προχωρημένες εντολές, όπως “έλα πίσω” και προσθέστε μια εντολή έκτακτης ανάγκης.

Καθώς το κουτάβι σας ωριμάζει, μπορεί να παρατηρήσετε νέα προβλήματα συμπεριφοράς. Αντιμετωπίστε τα το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότερο επιτρέπετε την ακατάλληλη συμπεριφορά, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τη διορθώσετε. Εάν τα προβλήματα είναι πολύ δύσκολο να τα διαχειριστείτε μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed