Image Alt

My Pet

gargalioyntai oi skyloi

Γαργαλιούνται οι σκύλοι;

Το φαινόμενο του γαργαλήματος είναι αρκετά «άγριο» αν το καλοσκεφτούμε. Αγγίζουμε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές του σώματός μας και ξαφνικά ανεξέλεγκτα γελάμε και να κουνιόμαστε. Και το καλύτερο από όλα είναι ότι συνήθως μας φτιάχνει τη διάθεση (αρκεί βέβαια να μην υπερβαίνει τα όρια). Γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, αλλά τι γίνεται με τους γούνινους φίλους μας; Γαργαλιούνται και οι σκύλοι; Αποδεικνύεται ότι τα κουτάβια μας βιώνουν κάτι παρόμοιο – και είναι αξιολάτρευτο!

Οι σκύλοι έχουν τις ίδιες νευρικές απολήξεις και αισθήσεις στο δέρμα και τη γούνα τους με τους ανθρώπους. Η ανθρώπινη εμπειρία του γαργαλήματος επηρεάζεται από τη συναισθηματική μας αντίδραση στα πειράγματα, τα γέλια και την απόλαυση. Όπως και εμείς, η αντίδραση ενός σκύλου εξαρτάται από το πώς τους γαργαλούσαν όταν μεγάλωναν και το πόσο ευαίσθητοι είναι. Με άλλα λόγια, μερικά σκυλιά γαργαλιούνται πιο εύκολα.

Πώς καταλαβαίνετε αν ο σκύλος σας γαργαλιέται;

Τα σκυλάκια μπορούν να παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα αποκρίσεων όταν τους γαργαλάνε. Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, αυτές οι απαντήσεις είναι ακούσιες αντιδράσεις. Τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν τραντάγματα, κουνήματα ή κλωτσιές του ποδιού τους στο ρυθμό του γαργαλητού. Μπορεί επίσης να κουνούν το κεφάλι τους  όταν ακουμπάτε ένα σημείο που γαργαλιέται. Αυτό αναφέρεται συχνά ως αντανακλαστικό και είναι η ανεξέλεγκτη απόκρισή τους σε αυτό το είδος αγγίγματος.

Όταν γαργαλιούνται, μερικά σκυλιά κουνούν τα αυτιά τους, τρίβουν την πλάτη τους ή τραβούν τα πόδια τους μακριά. Μερικοί σκύλοι μπορεί ακόμη και να χαμογελούν λίγο.

Γελάνε τα σκυλάκια όταν τα γαργαλούν;

Για τους ανθρώπους, το γαργάλημα συχνά μας προκαλεί γέλιο. Αυτό δεν συμβαίνει πραγματικά στους σκύλους, αφού δεν γελούν από τη φύση τους. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορές που είναι παρόμοιες με το γέλιο. Υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι εάν ο σκύλος αλλάξει τον τρόπο που λαχανιάζει ή αναπνέει σημαίνει πως γαργαλιέται. Μπορεί απλώς να ακούγεται σαν αλλαγή στη συχνότητα ή την ένταση της αναπνοής, αλλά μην περιμένετε αληθινό γέλιο.

Ένας σκύλος που γαργαλιέται

Σε ποιες περιοχές γαργαλιούνται πιο εύκολα τα σκυλιά

Κάθε σκυλάκι αντιδρά διαφορετικά όσον αφορά το γαργαλητό. Αυτό ισχύει για τα συγκεκριμένα σημεία ενεργοποίησης και τις αντιδράσεις τους όταν τα αγγίζετε. Μερικοί σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, ενώ κάποιοι δεν φαίνεται να επηρεάζονται από κανένα είδος γαργαλητού.

Θα διαπιστώσετε ότι οι σκύλοι μπορεί να συσπώνται ή να πετάγονται όταν τους γαργαλάει η τρίχα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους και ανάμεσα στα μαξιλάρια των ποδιών τους. Επίσης, γαργαλιούνται συχνά στα πλαϊνά του λαιμού, την πλάτη ή το κάτω μέρος της κοιλιάς. Κάποια σκυλάκια μπορεί να ανταποκριθούν επίσης στο γαργαλητό στη μύτη ή τ’ αυτιά τους.

Αρέσει στα σκυλάκια να τα γαργαλούν;

Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν όταν τα γαργαλούν ελαφριά και για σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης ένας τρόπος να δεθείτε και να δείξετε την αγάπη σας προς αυτά. Ωστόσο, όπως και οι άνθρωποι, ορισμένα σκυλιά δεν είναι τόσο πρόθυμα όταν πρόκειται να τα γαργαλήσουν. Μπορεί να κάνει κάποια σκυλάκια να αισθάνονται ανήσυχα και γκρινιάρικα.

Αν φύγουν ή σηκωθούν και μετακινηθούν, τότε θα πρέπει να σταματήσετε. Αν γρυλίζουν, τότε ο σκύλος σας σάς λέει «Όχι». Υπάρχουν επίσης μερικά σκυλιά των οποίων τα αυτιά, τα πόδια και η κοιλιά τους μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα και καλό είναι να μην τα γαργαλάμε, αφού μπορεί να πονούν. Στην ουσία, γνωρίζετε καλύτερα το σκυλάκι σας. Δώστε μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπισή τους και αντιδράστε ανάλογα.

Πώς γαργαλάτε ένα σκύλο;

Το γαργαλητό είναι αρκετά απλό για τους γούνινους φίλους μας. Απλώς κουνήστε ελαφρά τα δάχτυλά σας σε ένα από τα σημεία που αναφέραμε. Ωστόσο, πρέπει να είναι σύντομο και να είστε προσεκτικοί με το πώς το δέχονται πάλι. Ακόμη και τα σκυλιά που συνήθως τους αρέσει να τα γαργαλάνε μπορεί να μην έχουν διάθεση.

Επίσης, οι σκύλοι προτιμούν να τους γαργαλούν άτομα που εμπιστεύονται και σε περιβάλλοντα όπου αισθάνονται ασφαλείς. Με άλλα λόγια, δεν είναι σοφό να γαργαλάτε έναν σκύλο που μόλις γνωρίσατε (ή συναντήσατε μόνο μερικές φορές) και θα πρέπει να γαργαλάτε μόνο εάν βρίσκεστε σε ένα οικείο περιβάλλον.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed