Image Alt

My Pet

Πως να ζητήσετε συγγνώμη από το σκύλο σας και να την καταλάβει

Πως να ζητήσετε συγγνώμη από το σκύλο σας και να την καταλάβει

Σε κάθε ιδιοκτήτη σκύλου έχει τύχει να σκοντάψει πάνω στο κατοικίδιό του, να πατήσει το πόδι του ή να του φωνάξει κάποια στιγμή. Συνήθως ακολουθεί μια μεγάλη συγνώμη εκ μέρους μας, αλλά πώς ξέρουμε ότι αυτό το μήνυμα “φτάνει” στα σκυλιά μας;

Είναι σημαντικό να ζητάτε συγγνώμη από τον σκύλο σας αν τον πληγώσετε. Ακόμα και αν δεν είστε πεπεισμένοι ότι θα σας καταλάβει, του δίνει ένα επίπεδο καθησυχασμού. Φανταστείτε να σας πλήγωνε ένας από τους γονείς σας και μετά να προσποιούταν ότι δεν συνέβη τίποτα.

Καταλαβαίνουν όταν τους ζητάμε συγγνώμη;

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τις ενοχές σας που τον ταράξατε, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προσπαθήσετε να το διορθώσετε. Και υπάρχει μια απλή αποτελεσματική μέθοδος 5 βημάτων, για να ζητήσετε συγγνώμη και ο σκύλος σας να καταλάβει ότι την εννοείται. Θα βοηθήσει επίσης να ενισχύσετε το δεσμό, μεταξύ εσάς και του σκύλου σας με αγάπη και στοργή.

Η απολογία στα σκυλιά επικεντρώνεται στο να τους υπενθυμίζετε την αγάπη, τη στοργή και την υποστήριξή σας. Πρέπει να τα διαβεβαιώσετε ότι εξακολουθείτε να είστε ο άνθρωπός τους και ότι θα τα φροντίζετε.

Μπορούν τα σκυλιά να σας συγχωρήσουν;

Η πραγματική απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Η συγχώρεση είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα και δεν μπορούμε να υποθέσουμε τι θα έκαναν άλλα είδη. Ανεξάρτητα από αυτό, δεν είναι κακό να πείτε ότι λυπάστε αν πιστεύετε ότι έχετε αναστατώσει το σκύλο σας. Θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, και ακόμη και αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τη συγγνώμη σας, θα καταλάβει ότι του δίνετε αγάπη.

Ορισμένοι ειδικοί στη συμπεριφορά των σκύλων, πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να σας συγχωρήσουν. Ο τρόπος που υποδεικνύει ότι εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά είναι γλείφοντας το χέρι σας. Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι σκύλοι δεν κρατούν κακία. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε και δεν θα τα συγχωρούσαν.

Ουσιαστικά, δεν θα μάθουμε ποτέ πραγματικά αν οι σκύλοι μπορούν να μας συγχωρήσουν ή όχι. Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι καταλαβαίνουν όταν νιώθετε τύψεις και ζητάτε συγγνώμη. Η γρήγορη επιστροφή τους στην κανονικότητα μετά από ένα περιστατικό υποδηλώνει ότι μπορούν να σας συγχωρήσουν. Αυτό όμως μπορεί να είναι απλά ένα δικό μας συμπέρασμα που βγάζουμε.

Δείτε ακόμα: Πόση ώρα χρειάζεται ο σκύλος για να χωνέψει;

Πως να ζητήσετε συγγνώμη με 5 απλά βήματα

Τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω είναι συμβουλές γενικής κατεύθυνσης. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι είναι διαφορετικοί. Δώστε προσοχή στις ενδείξεις που σας δίνει ο σκύλος με την γλώσσα του σώματος του και προσαρμόστε την προσέγγιση σας ανάλογα.

Ορισμένα σκυλιά ανταποκρίνονται καλύτερα στις αγκαλιές, ενώ άλλα στις βόλτες. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρουν ότι νοιάζεστε και ότι είστε επικεντρωμένοι σε αυτά.

Βήμα 1: Σεβαστείτε το χώρο τους

Αν κατά λάθος πληγώσετε τον σκύλο σας, το πρώτο σας ένστικτο είναι να τον πάρετε αγκαλιά και να του ζητήσετε άφθονα συγγνώμη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη ιδέα.

Αν τραυματιστούν σοβαρά και στη συνέχεια μπείτε στον προσωπικό τους χώρο, μπορεί να εκλάβουν αυτή την ενέργεια ως απειλή. Μπορεί να σας επιτεθούν ή να εκδηλώσουν επιθετική διάθεση ως σπασμωδική αντίδραση. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να τους αφήσετε λίγο χώρο για να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους. Απομακρυνθείτε μερικά βήματα για να δείξετε ότι δεν είστε απειλή και μιλήστε τους ήρεμα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφύγετε την οπτική επαφή με τον σκύλο σας. Ενώ θεωρείται ένδειξη σεβασμού στους ανθρώπους, για τα ζώα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Η συνεχής οπτική επαφή αποτελεί ένδειξη κυριαρχίας και μπορεί να εκληφθεί ως απειλή στον κόσμο των ζώων.

Είναι καλή ιδέα να περιμένετε το σκύλο σας να σας πλησιάσει. Αν φοβάται, τότε το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνετε είναι να τον πιέζετε να σας πλησιάσει. Περιμένετε υπομονετικά και χρησιμοποιείστε λιχουδιές για να πετύχετε τον στόχο σας.

Βήμα 2: Χρησιμοποιήστε ήρεμη και χαλαρή φωνή

Μην φωνάζετε στον σκύλο σας, όσο αγχωμένοι κι αν είστε. Αυτό δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να στρεσάρει περισσότερο τον σκύλο σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, φωνάζοντας στο σκύλο σας να τον κάνει να συμπεριφερθεί άσχημα.

Όταν παρατηρήσετε ότι πονάει, θα πρέπει να προσπαθήσετε να του μιλήσετε με πολύ ήρεμο τόνο φωνής. Τα σκυλιά δεν μπορούν να καταλάβουν συγκεκριμένες λέξεις που, αλλά μπορούν σαφώς να αντιληφθούν τον τόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο τόνος είναι πολύ πιο σημαντικό από τις λέξεις. Χρησιμοποιείστε τον τόνο που χρησιμοποιείτε όταν ενισχύετε την καλή του συμπεριφορά.

Συνιστούμε να μιλάτε αργά, καθώς αυτό προσθέτει στο ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Να είστε υπομονετικοί, όπως και με τους ανθρώπους, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη του σκύλου σας.

Προσθέστε στην αίσθηση ηρεμίας χαϊδεύοντας απαλά το σκύλο σας καθώς ζητάτε συγγνώμη. Τα σκυλιά είναι ζώα που τους αρέσει η επαφή και αυτό θα βοηθήσει να τονίσετε την γαλήνια ατμόσφαιρα που προσπαθείτε να δημιουργήσετε.

Βήμα 3: Μην χρησιμοποιείτε λιχουδιές (επιβράβευσης)

Οι λιχουδιές χρησιμοποιούνται ως ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά και λειτουργούν ως ένα είδος θετικής ενίσχυσης. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως εργαλεία εκπαίδευσης. Ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να δώσετε στον σκύλο σας μια λιχουδιά για να απολογηθείτε, αλλά αυτό του δίνει πολύ συγκεχυμένα και ανάμεικτα μηνύματα.

Όταν ζητάτε συγγνώμη, δεν συγχαίρετε το σκύλο σας για το ότι έκανε κάτι. Δεν σας συμβουλεύουμε να δίνετε στον σκύλο σας λιχουδιές οποιουδήποτε είδους ενώ ζητάτε συγγνώμη.

Βήμα 4: Μη βιάζεστε

Το να κινείστε γρήγορα και επιδεικτικά μπορεί να προκαλέσει άγχος στο σκύλο σας. Όταν βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αυξημένου άγχους, αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στα άκρα και να τους κάνει να πανικοβληθούν.

Συνιστούμε να κινείστε αργά. Αν χρειαστεί να μετακινηθείτε, προσπαθήστε να αναστενάξετε απαλά ή να δώσετε κάποιο άλλο ακουστικό σύνθημα ότι πρόκειται να αλλάξετε θέση. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον σκύλο σας ήρεμο.Δεν θα πρέπει να βιαστείτε να παρηγορήσετε το σκύλο σας αν φαίνεται φοβισμένος ή θυμωμένος.

Η συγγνώμη θα πρέπει να έρθει όταν το περιβάλλον είναι ήρεμο και ελεγχόμενο. Αν πληγώσετε το σκύλο σας το πρωί, μην περιμένετε μέχρι το βράδυ για να ζητήσετε συγγνώμη. Θα πρέπει να γίνει μέσα σε 20 λεπτά από το περιστατικό. Αυτό τα βοηθάει να συνδέσουν τη συγγνώμη με την πράξη.

Βήμα 5: Δώστε άφθονη αγάπη και στοργή

Η αγάπη, η στοργή και το τρίψιμο της κοιλιάς είναι οι καλύτεροι τρόποι επικοινωνίας με το σκύλο σας. Αυτή είναι η γλώσσα που καταλαβαίνουν και στην οποία θα ανταποκριθούν καλύτερα. Ακόμα κι αν τίποτα από τα υπόλοιπα στοιχεία της συγγνώμης σας δεν βγάζει νόημα γι’ αυτά, θα καταλάβουν ότι εξακολουθείτε να τα αγαπάτε. Αυτό λειτουργεί ως ένα είδος θετικής ενίσχυσης και αποδεικνύει ότι νοιάζεστε για τον σκύλο σας. Αν είστε χαλαροί στη συμπεριφορά σας, το ίδιο θα κάνει και ο σκύλος σας.

Παρόμοια με τον τρόπο που θα φερόσασταν σε ένα παιδί, μπορείτε να πιάσετε την πληγωμένη περιοχή του σώματός του. Πείτε ότι έχετε πατήσει το πόδι του. Μόλις σας πλησιάσει και αρχίσετε με ηρεμία να τον καθησυχάζετε, πιάστε το τραυματισμένο πόδι. Χαϊδέψτε πολύ απαλά τον τραυματισμό, ενώ ζητάτε συγγνώμη. Ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων ορκίζονται ότι αυτό βοηθά το σκυλί να συνδέσει τη συγγνώμη με τον τραυματισμό.

Αν ο τραυματισμός δεν είναι πολύ σοβαρός, μπορείτε να επιχειρήσετε να παίξετε μαζί τους. Πάρτε το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας και δείτε πώς θα αντιδράσει. Το να παίζετε μαζί, βοηθάει να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ εσάς και του κατοικίδιου ζώου σας. Αυτό θα τα βάλει επίσης σε μια πολύ θετική ψυχική κατάσταση και θα τα κάνει συνολικά πολύ πιο ευτυχισμένα.

Πάρτε το χρόνο σας και δώστε στο σκύλο σας την πλήρη προσοχή σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξετε στο σκύλο σας ότι έχετε τύψεις. Δώστε τους ιδιαίτερη προσοχή για τις επόμενες ημέρες. Θα τους αρέσει αυτή η πρόσθετη προσοχή και θα νιώσουν κακομαθημένοι.

Δείτε ακόμα: Σκύλος: Πως να καθαρίσετε τα δόντια του

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed