Image Alt

My Pet

σκύλος τρώει ακαθαρσίες γάτας

Γιατί ο σκύλος μου τρώει ακαθαρσίες γάτας;

Αν και μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, το να τρώει ένας σκύλος τις ακαθαρσίες της γάτας είναι μια φυσική συμπεριφορά. Γενικότερα στα σκυλιά αρέσει να τρώνε κάτι που έχει έντονη μυρωδιά, όπως οι ακαθαρσίες της γάτας. Ας δούμε όμως, γιατί το κάνουν, τι κίνδυνοι υπάρχουν και πως μπορείτε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά.

Φυσιολογική συμπεριφορά ή κακή συνήθεια

Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν να τρώνε κάθε είδους ακαθαρσίες, προς μεγάλη μας αηδία. Αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως φυσική. Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους οδοκαθαριστές, τρώνε ότι βρουν στο δρόμο.

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι οι ακαθαρσίες της γάτας μυρίζουν άσχημα, πιθανότατα στον σκύλο σας μυρίζουν περισσότερο σαν τροφή για γάτες.  Δεδομένου ότι η κανονική τροφή για γάτες προσελκύει την όσφρηση ενός σκύλου και πολλά σκυλιά λατρεύουν να τρώνε τροφή για γάτες, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι συχνά έτοιμα να φάνε από το δοχείο με την άμμο που έχετε για τη γάτα σας.

Η κατανάλωση ακαθαρσιών, μια συνήθεια που ονομάζεται κοπροφαγία, μπορεί να είναι αποτέλεσμα διατροφικής ανεπάρκειας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλώς προϊόν εξερεύνησης, η οποία μπορεί να γίνει κακή συνήθεια. Ως μέρος της διερευνητικής συμπεριφοράς, πολλοί σκύλοι έλκονται και μπορεί να καταπιούν κόπρανα, λίπασμα και θήραμα (νεκρό ή ζωντανό). Επιπλέον, η φυσιολογική μητρική συμπεριφορά για σκύλους περιλαμβάνει την κατανάλωση κοπράνων και ούρων νεαρών κουταβιών.

Κάνει κακό να τρώει ακαθαρσίες ο σκύλος;

Ενώ πολλά σκυλιά τρώνε ακαθαρσίες γάτας και δεν υπάρχει πρόβλημα, η κατανάλωση κοπράνων ενέχει τη δυνατότητα για τον σκύλο να προσβληθεί από επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα. Μερικά από αυτά τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, για παράδειγμα, μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν να προσβληθούν από πολλά διαφορετικά είδη εσωτερικών παρασίτων από τα κόπρανα της γάτας. Και μόνο και μόνο επειδή η γάτα σας δεν παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης από παράσιτο, δεν σημαίνει ότι δεν έχει.

Επιπλέον, οι ακαθαρσίες της γάτας μπορεί να είναι δημιουργήσουν πρόβλημα στα σκυλιά εάν τρώνε κάτι τέτοιο σε μεγάλες ποσότητες. Εάν ο σκύλος σας έχει φάει κόπρανα γάτας παρατηρήστε τον. Αν έχει φυσιολογικές κενώσεις, μάλλον είναι καλά. Αλλά αν φαίνεται ότι δυσκολεύεται, ή αν τα κόπρανα του δεν είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

Παρά αυτούς τους κινδύνους, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σκύλος σας δεν θα υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες για την υγεία του από την κατανάλωση ακαθαρσιών γάτας. Ωστόσο, τόσο για εσάς όσο και για την υγεία του σκύλου σας, είναι μια συνήθεια που ο σκύλος σας πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει.

Πώς να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να φάει ακαθαρσίες γάτας

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε το σκυλί σας από το να φάει τις ακαθαρσίες της γάτας, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, είναι να τοποθετήσετε το δοχείο με την άμμο της  γάτας σε ένα σημείο όπου ο σκύλος σας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Οι παιδικές πόρτες ασφαλείας είναι εξαιρετικές στο να κρατούν τα σκυλιά έξω χωρίς να εμποδίζουν τη γάτα σας και μπορούν επίσης να δώσουν στις γάτες σας το δικό τους χώρο.

Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το σκυλί σας μακριά από το δοχείο της άμμου, μπορείτε να πάρετε ένα καλυμμένο δοχείο άμμου με κλειστό καπάκι που είναι δύσκολο για τους σκύλους να μπουν μέσα.

Μερικές φορές, το επίμαχο θέμα είναι εκτός δικού σας ελέγχου. Εάν οι γάτες της γειτονιάς κάνουν ακαθαρσίες στην αυλή σας, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αποτρέψετε τον σκύλο σας να τις φάει, εκτός από το να προσπαθήσετε να απωθήσετε τις γάτες από την αυλή σας. Εάν συμβαίνει αυτό, πηγαίνετε το σκυλί σας συχνά στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει προσβληθεί από εσωτερικά παράσιτα.

Η κοπροφαγία είναι αηδιαστική, αλλά το να τρώει ο σκύλος σου τις ακαθαρσίες της γάτας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον σκύλο σου. Ωστόσο, αυτή η φυσική συμπεριφορά ενέχει ορισμένους κινδύνους, επομένως κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να την αποτρέψεις χρησιμοποιώντας αυτές τις συμβουλές ή επικοινώνησε με τον κτηνίατρό για περαιτέρω συμβουλές.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed