Image Alt

My Pet

Σκύλος: Πως τον βοηθάμε να ξεπεράσει τις φοβίες του

Σκύλος: Πως τον βοηθάμε να ξεπεράσει τις φοβίες του

Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι έχουν φοβίες και υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να τις αντιμετωπίσουν.

Μερικοί σκύλοι όταν αντικρίζουν άλλους σκύλους τρέμει το φυλλοκάρδι τους ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την πολυκοσμία. Μερικοί πάλι δείχνουν ότι δεν θέλουν να κολυμπήσουν στη θάλασσα.

Παρά την συμπεριφορά των σκύλων όμως, δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες που συνεχίζουν να εκθέτουν τους τετράποδους φίλους μας στις φοβίες τους, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τις ξεπεράσουν. Δεν είναι…

Αρχικά, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κάθε σκύλος έχει διαφορετικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι εξετάζεται και αξιολογείται ξεχωριστά. Είναι απαραίτητο να έχουμε στη διάθεσή μας το πλήρες ιστορικό του, το οποίο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε από ποιες αιτίες μπορεί να προέρχονται οι φοβίες του.

Σημάδια που δείχνουν φοβία

Είναι σημαντικό, οι κηδεμόνες να γνωρίζουν τη «γλώσσα σώματος» του σκύλου. Mια ουρά που κουνιέται, για παράδειγμα, δεν είναι δείγμα ότι ο μικρός μας φίλος είναι χαρούμενος. Εξαρτάται από το πώς την κουνάει.

Ένα άλλο παράδειγμα, όταν ένας σκύλος είναι φοβισμένος ή αγχωμένος, έχει κλειστό και σφιχτό στόμα, σε αντίθεση με κάποιον που, όταν είναι χαρούμενος, έχει χαλαρό στόμα ή είναι, συνήθως, ανοιχτό και λαχανιάζει.

Επίσης, όταν ένας σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση άγχους ή φόβου, έχει διεσταλμένες κόρες και φαίνεται το άσπρο του ματιού, ενώ αποστρέφει το βλέμμα του, κοιτάζοντας αλλού.

Η ουρά μάς δίνει αρκετές πληροφορίες. Τα σκυλιά βάζουν την ουρά ανάμεσα από τα πόδια, όταν αγχώνονται ή φοβούνται. Μπορεί, επίσης, να την κουνάνε πολύ αργά, από ελαφρύ άγχος.

Σκύλος: Πως τον βοηθάμε να ξεπεράσει τις φοβίες του

Πως τον βοηθάμε να ξεπεράσει τις φοβίες του

Το σημαντικότερο για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός σκύλου είναι η κοινωνικοποίησή του, έτσι ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται οποιαδήποτε κατάσταση, είτε φοβία είτε άγχος.

Με λίγα λόγια, τον εκθέτουμε σταδιακά, και επιβραβεύουμε: είτε με λιχουδιά, είτε με κάποιο παιγνίδι, ή ακόμη και με ένα χάδι. Παρατηρούμε πάντα τη συναισθηματική του κατάσταση.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε σε οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να αγχώνει έναν σκύλο. Είτε είναι το νερό, είτε η θάλασσα, ή τα άλλα σκυλιά.

Προτείνεται να υπάρχει σταδιακή έκθεση σε οποιαδήποτε κατάσταση, πάντα επιβραβεύοντας, και όχι απότομα.

Στη θετική εκπαίδευση κάνουμε την προεργασία πάντα από το σπίτι, δηλαδή σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Στη συνέχεια προχωράμε σε γενίκευση των «σεναρίων» και στη σταδιακή έκθεση σε διάφορες καταστάσεις, χωρίς όμως να στρεσάρουμε τον σκύλο.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed