Image Alt

My Pet

Θα ανέβεις στο αεροπλάνο με το κατοικίδιο σου; Όσα πρέπει να ξέρεις

Ταξίδι με αεροπλάνο και κατοικίδιο: Όσα πρέπει να ξέρεις

Κάθε χώρα έχει θεσπίσει και εφαρμόζει τους δικούς της κανονισμούς για τη μεταφορά των ζώων συντροφιάς με τις αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν και λειτουργούν στα εδάφη της. Οι κανονισμοί αυτοί αφορούν την είσοδο/έξοδο και τη μετάβαση των ζώων από και προς τις χώρες τους.

Επίσης, δίνουν οδηγίες για την υγεία, τον εμβολιασμό και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα ταξιδιωτικά εγχειρίδια, αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε στις αεροπορικές εταιρείες, στις πρεσβείες, ή τα προξενικά γραφεία.

Ενημερωθείτε από την αεροπορική εταιρεία που θα πετάξετε

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τον δικό της κανονισμό και διαφορετική χρέωση. Εφόσον επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες μεταφέρουν τα ζώα στην ίδια πτήση με εσάς.

Κατά τη διαδικασία της κράτησης είναι αναγκαίο να δηλώσετε στον αερομεταφορέα το βάρος και το μέγεθος του ζώου σας, έτσι ώστε να υπολογιστεί το βάρος του κλουβιού προσωρινής διαμονής του.
Επίσης, εάν πρόκειται να μετεπιβιβαστείτε σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να τσεκάρετε αν επιτρέπουν τη μεταφορά ζώων συντροφιάς.

Εφόσον, λοιπόν, η αεροπορική εταιρεία επιτρέπει τη μεταφορά του ζώου συντροφιάς μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, θα πρέπει να βάλετε το ζωάκι σας σε ειδικό κλουβί. Εξαιρούνται οι σκύλοι – οδηγοί επιβατών με προβλήματα όρασης και ακοής.

Οι διαστάσεις του κλουβιού δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 55 εκ. μήκος Χ 40 εκ. ύψος Χ 20 εκ. πλάτος. Το ανώτερο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου, μαζί με το κλουβί του, είναι τα οκτώ κιλά.

Microchip – Εμβόλια

Επίσης, για να μπορέσει το κατοικίδιό σας να ταξιδέψει μαζί σας, θα πρέπει να του έχετε τοποθετήσει «microchip» και να επιδείξετε το διαβατήριο στο «check in.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας, και το εμβόλιο να είναι σε ισχύ την ημέρα που ταξιδεύει.

Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

Στην περίπτωση που το κατοικίδιό σας έκανε το εμβόλιο της λύσσας για πρώτη φορά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει εάν δεν έχουν παρέλθει 20 ημέρες από την ημερομηνία του εμβολιασμού. Ο ίδιος χρονικός περιορισμός ισχύει και εφαρμόζεται και για τα άλλα εμβόλια.

Όταν, λοιπόν, φτάσετε στο αεροδρόμιο, οφείλετε να υποβάλετε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το ζωάκι σας, και να φροντίζετε να του παρέχετε επαρκείς ποσότητες τροφής και νερού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Θα ανέβεις στο αεροπλάνο με το κατοικίδιο σου; Όσα πρέπει να ξέρεις Μεταφορά κατοικίδιου άνω των οκτώ κιλών

Αν το κατοικίδιό σας είναι πάνω από οκτώ κιλά, τότε θα μεταφερθεί, μέσα σε ειδικό κλουβί «cargo», στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους.

Τα κλουβί μεταφοράς πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:
  •  Να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε το κατοικίδιο να μπορεί να στέκεται όρθιο, να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και να ξαπλώνει με φυσικό τρόπο.
  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάσταση κλουβιού σε αεροσκάφος τύπου Boeing ορίζεται σε 130 cm μήκος Χ 100 cm ύψος Χ 100 cm πλάτος.
  • Στο κλουβί πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, όπως και το μέγεθος του ζώου.
  • Πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό, έτσι ώστε να προστατεύει το ζώο κατά τη μεταφορά του. Να μην επιτρέπει τη διαφυγή του και να διαθέτει επαρκή εξαερισμό και στις τέσσερις πλευρές του, ώστε να εξασφαλίζει τη διατήρηση της απαραίτητης ποσότητας του αέρα στο εσωτερικό του.
  • Πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν φυλές που δεν γίνονται δεκτές από συγκεκριμένες εταιρείες -όπως βραχυκέφαλα σκυλιά, ή οι γάτες Περσίας, Ιμαλάιων, Βιρμανίας-, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιάσουν.
  • H πόρτα θα πρέπει να ασφαλίζει κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κατά λάθος, ή από το ίδιο το ζώο, κατά τη διάρκεια του χειρισμού και της μεταφοράς του.
  • Η μύτη και οι πατούσες του ζώου δεν πρέπει να προεξέχουν από τις οπές εξαερισμού, ή το πλέγμα της πόρτας.
  • Να διαθέτει εξωτερικά προσπελάσιμα δοχεία νερού και τροφής.

Ταξίδι με δύο κατοικίδια

Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με δύο κατοικίδια στο χώρο καμπίνας, ή στο χώρο των αποσκευών, βασική προϋπόθεση για τη μεταφορά τους είναι να βρίσκονται στο ίδιο κλουβί, και, βεβαίως, να είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.

Στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών μπορούν να μεταφερθούν δύο κατοικίδια σε διαφορετικά κλουβιά, αρκεί να μην ξεπεραστεί το επιτρεπόμενο όριο μεταφοράς κατοικίδιων, ανά τύπο αεροσκάφους.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed