Image Alt

My Pet

κάνει να φιλάς γάτα

Κάνει να φιλάς τη γάτα σου; Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Πόσες φορές δεν σου έχει έρθει η επιθυμία να δώσεις ένα φιλί στη χαριτωμένη γατούλα σου, σωστά; Κάνει όμως, να φιλάς τη γάτα σου; Έχεις σκεφτεί ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι από μια τέτοια κίνηση; Όπως συνηθίζουμε να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι, θα πρέπει να αποφεύγεις να φιλάς τη γάτα σου όταν είναι άρρωστη. Η δυσκολία βέβαια με τα κατοικίδια είναι ότι μπορεί να μην γνωρίζουμε πάντα πότε φέρουν μολύνσεις ή ασθένειες.

Κίνδυνοι

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που δεν μπορείτε να κολλήσετε από τη γάτα σας (όπως γρίπη), υπάρχουν κάποιες άλλες ασθένειες που μπορείτε. Οι ζωονοσογόνες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Κοινά βακτήρια, όπως  ο σταφυλόκοκκος, το E-coli και η σαλμονέλλα, τα οποία είναι όλα εξαιρετικά μεταδοτικά.
 • Δερματομυκητίαση, μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από τις γάτες στον άνθρωπο. Αν και είναι σχετικά ακίνδυνο, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα παιδιά και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο στη θεραπεία.
 • Ο πυρετός από γρατσουνιές γάτας ή η Bartonella μπορεί μερικές φορές να μεταδοθεί στον άνθρωπο.
 • Παράσιτα, όπως η τοξοπλάσμωση, μπορεί μερικές φορές να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω μη ασφαλούς χειρισμού των απορριμμάτων γατούλας.

Εάν γνωρίζετε ότι η γάτα σας έχει κάποια από τις παραπάνω ασθένειες, φροντίστε να κρατάτε αποστάσεις μέχρι να γίνει καλά.

Φιλί στα χείλη;

Λένε ότι το στόμα μιας γάτας είναι στην πραγματικότητα πιο υγιές από το στόμα ενός ανθρώπου. Είναι αλήθεια ότι τα βακτήρια στο στόμα μιας γάτας είναι παρόμοια με αυτά των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, το στόμα μιας γάτας μπορεί να μην είναι πάντα πιο βρώμικο από το δικό μας. Ωστόσο, οι γάτες έχουν ορισμένα άλλα βακτήρια στο στόμα τους, τα οποία προκαλούν ασθένεια των ούλων. Ως αρπακτικά, τρώνε επίσης ζώα και έντομα που μπορεί να φιλοξενούν ασθένειες. Για να είστε ασφαλείς, αποφύγετε να φιλήσετε τη γάτα σας στα χείλη. Ένα πεταχτό φιλί στο κεφάλι είναι εξίσου στοργικό και έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσετε κάποια αρρώστια. Για να εξασφαλίσετε τη στοματική υγιεινή της γάτας σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια της ή να της χορηγείτε ειδικό στοματικό διάλυμα. Συζητείστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Εάν έχετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και η γάτα σας είναι απαλλαγμένη από ασθένειες και παράσιτα, το να κάνετε ένα γρήγορο πεταχτό φιλί στη γάτα σας είναι είναι τόσο επικίνδυνο. Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων για τους οποίους η επαφή με ζώα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο. Τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με γάτες είναι:

 • Πολύ μικρά παιδιά
 • Γυναίκες που βρίσκεται σε εγκυμοσύνη
 • Άτομα με ανοσοκαταστολή (όπως εκείνοι με HIV ή που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο).
 • Άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ανήκετε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Τα οφέλη για την υγεία σας από την ύπαρξη γάτας

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι χαμηλό ή η γάτα σας είναι άρρωστη, αποφύγετε τη στενή επαφή μαζί της. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε γενικές γραμμές, το να έχετε μια γάτα στο σπίτι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία σας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός κατοικίδιου βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι γνωστό ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα έχουν λιγότερες αλλεργίες, πιθανώς λόγω της πρώιμης έκθεσης σε διάφορα βακτήρια και ιούς.

Να θυμάστε

 • Να φιλάτε τη γάτα σας μόνο όταν είναι ήρεμη και χαλαρή.
 • Κάντε της τα απαραίτητα εμβόλια και φροντίστε την τακτικά για ψύλλους και παράσιτα.
 • Αποφύγετε να φιλάτε τη γάτα σας στα χείλη.
 • Πλένετε καλά τα χέρια σας αφού πιάσετε τη γάτα σας, ειδικά πριν ετοιμάσετε φαγητό.
 • Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από πάγκους κουζίνας και άλλες επιφάνειες όπου προετοιμάζετε ή αφήνετε φαγητό.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed