Image Alt

My Pet

Οι γάτες που τρώνε γατοτροφή

Υγρή ή Ξηρά Γατοτροφή: Ποια είναι καλύτερη;

Όταν αναφερόμαστε στις γατοτροφές, το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές. Οι ιδιοκτήτες γατιών πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε μία τεράστια ποικιλία από διαφορετικές γεύσεις και να αποφασίσουν εάν θέλουν υγρή ή ξηρά γατοτροφή. Αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη για τη διατροφή της γάτας σας; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο η ξηρά όσο και η υγρή τροφή είναι εξαιρετικές επιλογές. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσετε είναι ότι το φαγητό είναι 100% ισορροπημένο και κατάλληλο για την ηλικία της γάτα σας. Ενώ κάποιες γάτες (ή ιδιοκτήτες γατών) προτιμούν ένα από τα δύο, η καλύτερη επιλογή είναι να ταΐζετε τη γάτα σας και τα δύο.

Υγρή Γατοτροφή

Πιθανώς είστε περισσότερο εξοικειωμένοι με την υγρή τροφή σε κονσέρβες, μπορείτε όμως να τη βρείτε και σε φακελάκια αλουμινίου. Υπάρχει ποικικία γεύσεων, διάφορα μεγέθη συσκευασίας, που διευκολύνει τον έλεγχο των μερίδων.

Η υγρή τροφή για γάτες έχει τουλάχιστον 65% περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι, η υγρή τροφή δεν πρέπει να παραμένει έξω για περισσότερο από 30 έως 60 λεπτά προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Ωστόσο, η υγρή γατοτροφή έχει πολλά οφέλη:

  • Διαθέτει υφές και συστατικά που αγαπούν οι γάτες
  • Είναι πιο εύκολη να τη μασήσουν
  • Υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία
  • Βοηθά στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης νερού

Πιθανώς το να ταΐζετε με υγρή τροφή τη γάτα σας να φαίνεται “πολυτέλεια”. Όμως είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σνακ. Είναι 100% πλήρης και ισορροπημένη, και πρέπει να αποτελεί απαραίτητο μέρος της διατροφής κάθε γάτας.

Ξηρά Γατοτροφή

Η ξηρά τροφή για γάτες είναι αρκετά δημοφιλής επειδή είναι βολική. Διατίθεται σε μεγαλύτερες σακούλες και επειδή η περιεκτικότητά της σε νερό είναι μικρότερη από 20% έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, (ακόμη και μετά το άνοιγμα). Είναι πιο οικονομική. Υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων. κι επομένως μπορείτε να την αφήσετε έξω όλη την ημέρα για να την τρώει η γάτα σας, ενώ είστε στη δουλειά.

Επίσης, η ξηρά τροφή βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας στα δόντια της γάτας. Ωστόσο, για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γατούλες μπορεί να είναι πιο δύσκολη να τη μασήσουν.

Είναι καλύτερη η ξηρά ή η υγρή τροφή για γάτες

Στο τέλος, η γάτα σας θα αποφασίσει εάν προτιμά ξηρά η υγρή γατοτροφή. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι, όμως, συνιστούν τον συνδυασμό και των δύο τροφών. Αυτό τις βοηθά να λαμβάνουν άφθονο νερό μέσα απ’ τη υγρή τροφή, ενώ παίρνουν και τα οδοντικά οφέλη της ξηράς τροφής. Επίσης, βοηθάει τις γάτες σας να μένουν σε εγρήγορση.

Οι γάτες εκτιμούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Μπορεί να βαριούνται να τρώνε το ίδιο φαγητό, με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα. Η ανάμειξη υγρής και ξηράς τροφής για γάτες σε ένα γεύμα – ή σε ξεχωριστά γεύματα – είναι ένας καλός τρόπος για να δώσετε στη γάτα σας την ποικιλία που όχι μόνο θέλει, αλλά και χρειάζεται.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κάλυψη των αναγκών και επιθυμιών της γάτας σας ενισχύει επίσης τη συναισθηματική σας σχέση. Συνεπώς, με μία καλή διατροφή θα λάβετε έξτρα γατίσια αγάπη!

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ υγρή γατοτροφή, μπορείτε να πάρετε διάφορες γεύσεις για δοκιμή. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές μεθόδους σερβιρίσματος. Μερικές γάτες προτιμούν την υγρή τροφή τους «αφράτη» και σερβιρισμένη σε ένα επίπεδο πιάτο ή φαρδύ μπολ με χαμηλές άκρες. Άλλες θα τη φάνε κατευθείαν από τη συσκευασία. Μόλις βρείτε μια τροφή και μια μέθοδο σερβιρίσματος που αρέσει στο κατοικίδιό σας, θα γίνει η αγαπημένη συνήθεια της γάτας σας.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed