Image Alt

My Pet

γάτα που τρώει

Γιατί οι γάτες «σκάβουν» το πάτωμα μετά το φαγητό τους;

Πριν ή αφού η γάτα σας φάει ή πιει, μπορεί να κάνει μια κίνηση σαν να σκάβει ή να θάβει κάτι. Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και δεν πρέπει να ανησυχείτε με αυτήν τη συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, το κατοικίδιο σας επιδεικνύει ένα ένστικτο που μοιράζονται ακόμη και οι μεγάλες γάτες και είναι ένα πολύ θετικό σημάδι ότι νιώθει άνετα στο σπίτι σας.

Ωστόσο, εάν βρίσκετε τη συμπεριφορά αυτή ενοχλητική, μπορείτε με απλά βήματα να την αλλάξετε.

Ξύσιμο στο πάτωμα: Ένστικτο

Πολλές γάτες ξύνουν, σκάβουν ή «ζυμώνουν» το πάτωμα ή το έδαφος γύρω από το μπολ με το φαγητό τους πριν ή μετά το φαγητό. Αυτό είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά, κάτι που πιθανότατα δεν το έμαθε από τη μητέρα της. Μερικές γάτες μπορεί να φτάσουν σε υπερβολικές συμπεριφορές, ξύνοντας το πάτωμα «ζυμώνοντας» το χαλί γύρω από το μπολ με το φαγητό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί οι γάτες να σέρνουν επίσης αντικείμενα όπως πετσέτες πάνω στα μπολ του φαγητού τους.

Αποθήκευση, Προστασία ή Απόρριψη Τροφής

Στην άγρια ​​φύση, οι άγριες γάτες θάβουν συχνά τα υπολείμματα τροφής τους (καθώς και τα περιττώματα τους) ως προστατευτικό μέτρο, ώστε οι εχθροί τους να μην μπορούν να τις παρακολουθήσουν: η θαμμένη τροφή έχει λίγη μυρωδιά και δεν προσελκύει αρπακτικά. Εάν είναι θηλυκά που εξακολουθούν να θηλάζουν τα γατάκια τους, θα το κάνουν για να αποτρέψουν άλλες γάτες από το να βρουν τα απορρίμματά τους.

Οι γάτες σε όλο τον κόσμο επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά. Είναι παρόμοιο με το “food caching”, το οποίο ασκείται από τις μεγάλες άγριες γάτες. Η λεοπάρδαλη είναι περισσότερο γνωστή για την αποθήκευση τροφής, την οποία κρύβει ψηλά σε δέντρα για να μην την βρουν τα λιοντάρια και οι ύαινες.

Εάν βάλετε εφημερίδες κάτω από τα πιάτα φαγητού, μπορεί να παρατηρήσετε τη γάτα σας να ξύνει κάτω από το πιάτο, να τεμαχίζει τις εφημερίδες και ακόμη και να τις στοιβάζει πάνω από το μπολ με το φαγητό για να το κρύψει εντελώς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γάτες θα σκάψουν και θα θάψουν τρόφιμα ή άλλα αντικείμενα που δεν τους αρέσουν. Αυτή η συμπεριφορά μοιάζει με το θάψιμο των περιττωμάτων στο δοχείο με την άμμο ή στο έδαφος. Όπως η προσωρινή αποθήκευση, έτσι και η ταφή επιτρέπει στη γάτα να «εξαφανιστεί». Επιπλέον, καθώς οι γάτες κοιμούνται συχνά εκεί που τρώνε, η ταφή των άχρηστων υπολειμμάτων μπορεί να είναι ένας τρόπος «τακτοποίησης» του προσωπικού χώρου μιας γάτας.

Μπορεί να μην φαίνεται λογικό ότι μια γάτα που ζει σε σπίτι χωρίς να απειλείται έχει αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Και, πραγματικά, δεν έχει νόημα, εκτός από το γεγονός ότι η συμπεριφορά είναι ενστικτώδης και οι γάτες το κάνουν φυσικά.

«Ζύμωμα» του δαπέδου

Το «ζύμωμα», που κάνουν με το πόδι, είναι σημάδι ευχαρίστησης. Οι γάτες και τα γατάκια θα ζυμώσουν το ένα το άλλο εναλλάσσοντας απαλά τα πόδια τους, όπως ένα άτομο θα μπορούσε να κάνει σ’ ένα άλλο άτομο τρίβοντας του την πλάτη. Το «ζύμωμα» είναι σημάδι ικανοποίησης. όταν η γάτα σας ζυμώνει με τα πόδια της μπορεί να περιμένει μια ευχάριστη εμπειρία (όπως το να φάει ένα γεύμα). Το «ζύμωμα είναι» πιο πιθανό εάν η περιοχή γύρω από το μπολ φαγητού είναι μαλακή (ένα χαλί, για παράδειγμα).

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας από το να σκάβει ή να ζυμώνει το πάτωμα

Ούτε το σκάψιμο, ούτε το «ζύμωμα» είναι, από μόνα τους, επιβλαβής συμπεριφορά. Δεν μπορεί να βλάψει τη γάτα σας και είναι απίθανο να βλάψει και εσάς.

Ενώ κάποιοι θα το βρουν αυτό χαριτωμένο, για άλλους μπορεί να είναι ενοχλητικό εάν το κατοικίδιο ζώο σκίζει χαρτιά ή καταστρέφει το χαλί. Εάν  η συμπεριφορά αυτή είναι πρόβλημα για εσάς, μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα για να τη διαχειριστείτε.

  • Τοποθετήστε την τροφή σε μια σκληρή επιφάνεια μακριά από αντικείμενα που μπορεί να καταστραφούν ή να συρθούν για να καλύψουν το μπολ.
  • Μείνετε με το κατοικίδιο σας καθώς τρώει και αφαιρέστε το μπολ με το φαγητό όταν τελειώσει. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να πετάτε το νωπό φαγητό μέσα σε λίγα λεπτά, εάν δεν το καταναλώσει εντελώς, καθώς μπορεί εύκολα να χαλάσει.
  • Εάν η γάτα σας αρχίζει να σκάβει το πάτωμα, αποσπάστε την προσοχή της με ένα παιχνίδι.
  • Αποφύγετε να αφήνετε την ξηρή τροφή για γάτες στο χώρο συνέχεια, καθώς αυτό είναι πιθανό να ενθαρρύνει τη συμπεριφορά του σκαψίματος.
  • Μην τιμωρείτε τη γάτα σας για το σκάψιμο, ξύσιμο ή ζύμωμα, καθώς είναι μια φυσική συμπεριφορά και δεν είναι εγγενώς επιβλαβής. Το να τιμωρήσετε τη γάτα σας ψεκάζοντας ή χτυπώντας την οδηγεί σε πιο προβληματική συμπεριφορά και να δυσκολέψει το δέσιμο μεταξύ σας.

 

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed