Image Alt

My Pet

κάνει να αγκαλιάζετε τον σκύλο σας

Αρέσει στον σκύλο σας να τον αγκαλιάζετε;

Το να αγκαλιάζετε κάποιον για να εκφράσετε τη στοργή σας είναι πολύ φυσικό, αλλά αυτή η κίνηση, είναι κάτι που δεν αρέσει στα σκυλιά. Μιλάμε διαφορετικές «γλώσσες σώματος» και χρησιμοποιούμε διαφορετικές συμπεριφορές για να επικοινωνήσουμε. Στην πραγματικότητα, η υποβολή του σε αγκαλιές μπορεί να τον αγχώσει και να τον οδηγήσει ακόμη και σε δάγκωμα. Έτσι, αν και ενστικτωδώς θέλετε να αγκαλιάζετε και να σφίγγετε τον αγαπημένο σας σκύλο – και ιδιαίτερα αυτήν την κίνηση την κάνουν τα παιδιά- είναι σημαντικό να βρείτε άλλους πιο κατάλληλους τρόπους για να του δείξετε πόσο τον λατρεύετε.

Στα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές

Αν παρακολουθήσετε σκύλους να αλληλοεπιδρούν, θα παρατηρήσετε ότι δεν αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον. Μπορεί να σφίξουν ο ένας τον άλλον στο έδαφος, αλλά είναι μόνο σε ένα από τα δύο πλαίσια: να παίζουν ή να επιτίθεται ο ένας στον άλλον. Έτσι, όταν αγκαλιάζετε έναν σκύλο, δεν μπορεί να καταλάβει τι προσπαθείτε να του εκφράσετε. Στην πραγματικότητα, ουσιαστικά νιώθει ότι τον παγιδεύετε. Δεν μπορεί να ξεφύγει από οτιδήποτε τον φοβίζει ή τον κάνει να νιώθει άβολα ενώ βρίσκεται στην αγκαλιά σας. Και καθώς η αγκαλιά συχνά συνοδεύεται από κοντινό βλέμμα, βάζοντας το πρόσωπό σας δίπλα στο σκύλο, μπορεί επίσης να ερμηνεύσει τις ενέργειές σας ως επιθετικές και  απειλητικές.

Ίσως πιστεύετε ότι ο σκύλος σας λατρεύει τις αγκαλιές σας, αφού κάθε φορά που εσείς τον αγκαλιάζετε εκείνος δεν παραπονιέται. Αλλά σκεφτείτε καλύτερα. Μήπως απλώς ανέχεται τη συμπεριφορά σας; Τα περισσότερα σκυλιά εμφανίζουν σήματα άγχους όταν αγκαλιάζονται και οι ιδιοκτήτες τους τα αγνοούν.

Εάν το επίπεδο άγχους του σκύλου από μια αγκαλιά είναι αρκετά υψηλό, ο σκύλος μπορεί να δαγκώσει. Και το πρόσωπο της αγκαλιάς είναι ακριβώς δίπλα στο πρόσωπο του σκύλου και επομένως και τα δόντια του. Αυτό θέτει σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού όποιον αγκαλιάζει το σκύλο. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας ανέχεται τις δικές σας αγκαλιές, μπορεί αν η αγκαλιά προέρχεται από κάποιον άγνωστο ή από ένα μικρό παιδί να μην είναι το ίδιο ανεκτή. Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά ασφαλείς τρόπους αλληλεπίδρασης με σκύλους εκτός από την αγκαλιά, ειδικά με σκύλους που δεν γνωρίζουν.

Πώς να ξέρετε πότε ο σκύλος σας νιώθει άβολα

Μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τη συναισθηματική κατάσταση του σκύλου σας και να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει. Ορισμένα σημάδια άγχους είναι εμφανή όπως το γρύλισμα ή το να δείχνει τα δόντια του, αλλά υπάρχουν και άλλα σημάδια που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή. Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να δείτε πότε ο σκύλος σας αισθάνεται άβολα:

– Ακαμψία. Εάν ο σκύλος σας ακινητοποιείται όταν τον αγκαλιάζετε, δεν απολαμβάνει και τόσο την αγκαλιά. Ένας χαρούμενος σκύλος είναι χαλαρός.

– Γυρίζει το κεφάλι αλλού. Τα σκυλιά δεν θέλουν να έχουν οπτική επαφή όταν νιώθουν άβολα, επομένως μπορεί να γυρίσουν το κεφάλι τους μακριά από εσάς, μερικές φορές κλείνοντας ακόμα και τα μάτια τους.

– Μάτι φάλαινας. Ονομάζεται επίσης μάτι του μισού φεγγαριού, αυτό είναι όπου μπορείτε να δείτε το λευκό των ματιών του σκύλου σας.

– Αυτιά χαμηλωμένα. Ένας αγχωμένος σκύλος θα κατεβάσει τα αυτιά του ή θα τα βάλει πίσω στο πλάι του κεφαλιού του.

– Ουρά σφιγμένη. Ένας σκύλος που δεν νιώθει άνετα, θα κατεβάσει την ουρά του ή ακόμα και θα την βάλει κάτω από την κοιλιά του.

– Χασμουρητά. Σε περίπτωση αγκαλιάς, δεν είναι σημάδι εξάντλησης, αλλά μάλλον ένδειξη στρες του σκύλου σας.

– Γλείψιμο μύτης. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ γρήγορη κίνηση της γλώσσας και δείχνει ότι ο σκύλος σας αισθάνεται άβολα.

– Ανασηκώνει το πόδι. Όταν ένας σκύλος είναι αβέβαιος για κάτι, συχνά σηκώνει το ένα μπροστινό πόδι από το έδαφος.

Μάθετε στο σκύλο σας να ανέχεται τις αγκαλιές

Καλό είναι για ασφάλεια να προετοιμάσετε και να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να ανέχεται τις αγκαλιές σε περίπτωση που υπάρξουν  απροσδόκητες αγκαλιές από καλοπροαίρετους αγνώστους ή παιδιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν θέλετε ο σκύλος σας να είναι σκύλος θεραπείας. Με την απευαισθητοποίηση και την αντιρύθμιση, μπορείτε να αλλάξετε τις αρνητικές συσχετίσεις του σκύλου σας με αυτοσυγκράτηση σε κάτι πιο αποδεκτό. Ξεκινήστε συνδυάζοντας το άγγιγμα με λιχουδιές ή άλλη ανταμοιβή και, στη συνέχεια, αυξήστε αργά μέχρι να συγκρατήσετε απαλά το σκυλί σας. Τέλος, αυξήστε τη σταθερότητα της αγκαλιάς σας, ενώ συνεχίζετε να επιβραβεύετε τον σκύλο σας μετά από κάθε αγκαλιά. Με τον καιρό, ο σκύλος σας θα ανεχτεί ακόμη και την πιο αμήχανη αγκαλιά για την ευκαιρία να κερδίσει μια ανταμοιβή.

Με ποιους φιλικούς προς τους σκύλους τρόπους μπορείτε να εκφράσετε την αγάπη σας

Ακόμα κι αν έχετε μάθει στο σκυλί σας να ανέχεται τις αγκαλιές, δεν είναι ο προτιμώμενος τρόπος για να δεχτεί την αγάπη σας. Βρείτε άλλους πιο φιλικούς τρόπους για να πείτε «σ’ αγαπώ». Δοκιμάστε να του τρίψετε την κοιλιά. Ή ξύστε την πλάτη του, πίσω από τα αυτιά του ή όποιο σημείο του αρέσει περισσότερο. Τα μικρά χτυπήματα είναι επίσης υπέροχα, απλώς αποφύγετε την κορυφή του κεφαλιού του σκύλου σας. Μπορείτε επίσης να παίξετε παιχνίδια με το σκυλί σας. Και αν χρησιμοποιείτε εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης, ο χρόνος που αφιερώνετε στην εκμάθηση μιας νέας συμπεριφοράς είναι διασκεδαστικός και διανοητικά διεγερτικός για τον σκύλο σας. Εάν μάθετε να καταλαβαίνετε το πως νιώθει ο σκύλος σας, θα δείτε ότι κάθε είδους θετική προσοχή δείχνει στον σκύλο σας πόσο ενδιαφέρεστε για αυτόν.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed