Image Alt

My Pet

Γάτα που βγάζει τη γλώσσα της έξω

Γιατί οι γάτες βγάζουν γλώσσα;

Ως κηδεμόνας γάτας, έχετε δει πολλές φορές τη γατούλα σας να βγάζει τη γλώσσα σας έξω. Γιατί όμως οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους;

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σχετίζεται με την υγείας και ευεξία της γάτας σας ή απλώς να είναι μία τυπική συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα, η γλώσσα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο για μία γάτα: είναι απαραίτητη όχι μόνο για το φαγητό, τη γεύση και το νερό αλλά και για την περιποίησή της. Μάλιστα, χρησιμεύει στην ανίχνευση και διερεύνηση νέων μυρωδιών στο περιβάλλον τους.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τους λόγους που οι γάτες βγάζουν συχνά τη γλώσσα τους έξω.

Φαγητό και Νερό

Οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα του έξω ενώ τρώνε ή πίνουν. Στο τέλος του γεύματος, μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα τους για να ξεκολλήσουν τα ψίχουλα από τα δόντια τους. Εάν ταΐζετε με μπιμπερό ένα νεογέννητο γατάκι, θα παρατηρήσετε ότι τα γατάκια βγάζουν τη γλώσσα τους για να τυλίγονται γύρω από το άκρο του μπουκαλιού.

Ύπνος

Γιατί οι γάτες, όμως, βγάζουν τη γλώσσα της ενώ κοιμούνται ή χαλαρώνουν; Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η κατάσταση της απόλυτης χαλάρωσης. Όπως στους ανθρώπους, όταν οι γάτες ηρεμούν, οι μύες και οι αρθρώσεις τους χαλαρώνουν, γι’ αυτό και αφήνουν… ελεύθερη τη γλώσσα τους.

Το Flehmen Response (Αντίδραση Φλέμεν)

Όταν μυρίσει κάτι στον αέρα, η γάτα βγάζει τη γλώσσα της και κάνει μία ανόητο, τσακισμένη έκφραση με τα χείλη της; Ο όρος για αυτή τη συμπεριφορά είναι το Flehmen Response. Οι γάτες έχουν έντονη όσφρηση και το άνοιγμα του στόματος τους τούς επιτρέπει να λαμβάνουν πληροφορίες με βάση το τι μυρίζουν στο περιβάλλον τους. Αυτό το «χαμόγελο της γάτας» ανοίγει τους αεραγωγούς τους, ώστε το άρωμα να μεταφερθεί στον ρινικό τους σύστημα (γνωστό και ως όργανο του Jacobson) στην οροφή του στόματός τους. Έτσι οι γάτες και πολλά άλλα ζώα «δοκιμάζουν τον αέρα» για να αναγνωρίσουν το θήραμα και τα αρπακτικά.

Η γάτα που βγάζει τη γλώσσα της

Υγεία

Ανάλογα με τις περιπτώσεις, η γλώσσα της γάτας μπορεί επίσης να σας προειδοποιήσει για υποκείμενα θέματα υγείας. Γιατί οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους, λοιπόν, όταν δεν αισθάνονται καλά; Συχνά συμβαίνει επειδή η γλώσσα τους επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση της υγείας τους. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν σε μια γάτα να βγάζει συχνά τη γλώσσα της και να λαχανιάζει. Μάλιστα, μια ηλικιωμένη γάτα που πάσχει από άνοια μπορεί να έχει πρόβλημα να κρατήσει τη γλώσσα της μέσα στο στόμα της.

Σάλια

Εάν η γάτα σας έχει τη γλώσσα έξω και της τρέχουν σάλια, μπορεί να είναι ενδεικτικό μιας σοβαρής κατάστασης. Το σάλιο δεν είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά στις γάτες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις εξής αιτίες:

  • Οδοντική νόσος
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Παρουσία ξένων σωμάτων
  • Δηλητηρίαση
  • Άλλα τραύματα (κοψίματα και γρατσουνιές)

Υπάρχουν επίσης μη έκτακτοι λόγοι για τους οποίους οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους και έχουν σάλια, όπως αμέσως μετά το τάισμα. Αλλά, σε γενικές γραμμές, είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο συμβουλευτείτε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Οδοντιατρική νόσος

Η ασθένεια των δοντιών και των ούλων είναι αρκετά συχνή στις γάτες, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Η απορρόφηση των δοντιών, μια κατάσταση κατά την οποία διασπάται η δομή των δοντιών, είναι επίσης συχνή. Τα γατάκια, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα τους για να μετακινήσουν τα χαλαρά δόντια τους, κάτι που είναι ένας πολύ φυσικός λόγος για να βγάζουν τη γλώσσα τους. Το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας και οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις από κτηνίατρο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στόμα και τη γλώσσα της γάτας σας υγιή. Επίσης, σκεφτείτε μια τροφή για γάτες που έχει σχεδιαστεί για στοματική υγειονομική περίθαλψη που βοηθά να διατηρούν το στόμα και τα δόντια τους υγιή.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed