Image Alt

My Pet

Θα καταφέρουμε στο μέλλον να «μιλήσουμε» με τα ζώα;

Θα καταφέρουμε στο μέλλον να «μιλήσουμε» με τα ζώα;

Μπορεί η γάτα να σκεφτεί για το νόημα της ζωής; Οι χιμπατζήδες πιστεύουν σε έναν δημιουργό;  Πολλά ζώα στον πλανήτη μας ξεκάθαρα έχουν μια ευφυΐα, έχουν όμως την ικανότητα της εμβάθυνσης, όπως ακριβώς την έχει ο άνθρωπος. Θα καταφέρουμε ποτέ να επικοινωνήσoυμε με τα ζώα, να μιλήσουμε μαζί τους;

Σκέφτονται τα ζώα;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίου, σίγουρα κάποια στιγμή κοιτάζοντας το ζωάκι τους θα αναρωτήθηκαν «τι να σκέφτεται άραγε;» . Ξεκάθαρα τα ζώα έχουν εγκέφαλο και κάποια μέρη αυτού έχουν αρκετά κοινά σημεία με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όμως την ίδια στιγμή τίθεται το ερώτημα, τα ζώα διαθέτουν το ίδιο «λογισμικό» με μας, ώστε να αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο;

Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα ζώα όπως εμείς σκέφτονται τις βασικές ανάγκες της ζωής. Την τροφή και το νερό, τους διάφορους κινδύνους και σε ποιο σημείο μπορούν να ξαπλώσουν για να χαλαρώσουν.

Κάποια ζώα όμως έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την σκέψη και την επικοινωνία τους. Οι μεγάλοι χιμπατζήδες! Τα ζώα αυτά μάλιστα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους με την γλώσσα της νοηματικής. Αν και κάποιοι ερευνητές το αμφισβητούν, θεωρούν ότι δεν επικοινωνούν απλώς μιμούνται το δάσκαλο τους.

Τα ζώα δεν έχουν συνείδηση του τι σκέφτονται οι άλλοι

Ήδη γνωρίζουμε ότι πολλά ζώα όπως οι ελέφαντες ή οι χιμπατζήδες διαθέτουν μια ειδική ευφυΐα, αν και πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν πως δεν πρέπει να δίνουμε τόσα πολλά ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα ζώα. Ο Κλάιβ Γουάιν ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη συμπεριφοράς ζώων και συγκεκριμένα των σκύλων, θεωρεί πως τα ζώα δεν έχουν το «theory of mind», που διαθετουν οι άνθρωποι. Δηλαδή δεν έχουν συνείδηση του τι σκέφτονται οι άλλοι, ούτε έχουν την ικανότητα για βαθιούς συλλογισμούς. Έτσι όταν ο σκύλος σπρώχνει το πόδι του κηδεμόνα του, το πιο πιθανό το κάνει για να πάρει ένα γλύκισμα ή να του θυμίσει ότι έχει έρθει η ώρα του γεύματος κι όχι γιατί θέλει να του συμπαρασταθεί για κάποιο λόγο. Αν και η αλήθεια είναι ότι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι κατοικίδια όπως οι σκύλοι και ζώα που ζουν σε αγέλες έχουν ενσυναίσθηση.

Θα καταφέρουμε στο μέλλον να «μιλήσουμε» με τα ζώα;

Θα καταφέρουμε να «επικοινωνήσουμε» ποτέ μαζί τους;

Είναι πολύ δύσκολο να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση. Αναμφίβολα τα ζώα παρουσιάζουν πόνο, φόβο, φθόνο, πείνα αλλά οι αντιδράσεις αυτές στηρίζονται περισσότερο στο ένστικτο και λιγότερο στο συναίσθημα. Βέβαια υπάρχουν ζώα όπως οι ελέφαντες, οι σκύλοι κι άλλα θηλαστικά που παρουσιάζουν κάποιες στενές ομοιότητες με τους ανθρώπους στις νοητικές τους λειτουργίες.

Όμως την ίδια στιγμή οι διαφορές είναι πολύ μεγαλύτερες. Για παράδειγμα  στο encephalization quotient(EQ), δηλαδή το πηλίκο εγκεφαλοποίησης  το οποίο μετράει το μέγεθος του εγκεφάλου, βασικό δείκτη ευφυΐας, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές. Στους ανθρώπους το πηλίκο αυτό είναι 7,5 ,στους χιμπατζήδες 2,5, στις γάτες 1,0 και στα ρινοδέλφινα 5,3.

Σε όλα αυτά προστίθεται και ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα στην επικοινωνία.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed