Image Alt

My Pet

Μάινα: To πτηνό που μιλάει

Μάινα: To πτηνό που μιλάει

Αν θέλετε ένα φλύαρο, έξυπνο πτηνό για κατοικίδιο, τότε η Μάινα είναι αυτό που ψάχνετε. Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του, η φιλική του προσωπικότητα και η μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας, το καθιστούν ένα από τα αγαπημένα αυτών που τους αρέσουν τα πτηνά για κατοικίδια.

Η μάινα προέρχεται αλλά και συναντάται στην Ινδία, στο Νεπάλ, την Κεϋλάνη, την Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, σε μεγάλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Μαλαισία, την Νότια Κίνα, την Ιαπωνία αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ. Το μέγεθος τους είναι γύρω στα 30 εκατοστά και ζουν 12 με 25 χρόνια.

Μάινα: To πτηνό που μιλάει

Προέλευση και ιστορία

Τα πτηνά Μάινες (Mynah) προέρχονται από την οικογένεια των Sturnidae ή starling. Το πτηνό αυτό, είναι ενδημικό στην Αφρική, την Ινδία, τη νοτιοανατολική Ασία και την Ινδονησία. Έχει εισαχθεί ευρέως και τώρα ζει στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ένα αριστοκρατικό κατοικίδιο.

Η ονομασία του (Mynah) προέρχεται από την ινδουιστική λέξη maina και τη σανσκριτική λέξη madana, που σημαίνει “ευχάριστο και διασκεδαστικό”.

Οι δύο κύριοι τύποι Μάινα που διατηρούνται ως κατοικίδια είναι η Μάινα του λόφου και η κοινή Μάινα. Η Μάινα του λόφου είναι η ποικιλία που οι περισσότεροι δυτικοί κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων αποκτούν ως κατοικίδιο και είναι αυτό που μπορεί να “μιλήσει” σαν άνθρωπος. Η κοινή Μάινα θεωρείται τις περισσότερες φορές ένα από τα πιο χωρο-κατακτητικά είδη πτηνών στον κόσμο. Το πτηνό είχε επιτυχία ως εντομοκτόνο, αλλά συχνά εκτοπίζει τα γηγενή πτηνά και εξαντλεί την τροφή τους.

Μια τρίτη ποικιλία, η Μάινα του Μπαλί, είναι ένα σπάνιο είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Χαρακτήρας

Τα πτηνά Μάινα είναι ζωηρά, κοινωνικά και έχουν υπέροχα εξωστρεφή προσωπικότητα. Είναι φιλικό, έξυπνο και προσαρμόζεται καλά στη διαβίωση σε κλουβιά, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό κατοικίδιο. Τα μωρά που εκτρέφονται στο σπίτι, είναι πλήρως κοινωνικοποιημένα με τον άνθρωπο και συχνά γίνονται καλύτερα κατοικίδια. Ως νεαρά, είναι πιο εύκολο να εξημερωθούν και να εκπαιδευτούν να μιλούν. Απολαμβάνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, αλλά δεν τους αρέσει να τ’ αγκαλιάζουν ή να μαθαίνουν κόλπα.

Τα νεαρά πτηνά προσαρμόζονται εύκολα σε νέα περιβάλλοντα και καταστάσεις. Εκθέστε την Μάινα από νωρίς σε διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και σε νέες καταστάσεις, όπως ταξίδια με το αυτοκίνητο, επισκέψεις στον κτηνίατρο και επίσκεψη σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού. Η Μάινα συνήθως δένεται πιο στενά με το άτομο που της δίνει τη μεγαλύτερη προσοχή, κάνει την εκπαίδευση λόγου, την ταΐζει και καθαρίζει το κλουβί.

Επειδή οι Μάινες μπορεί να επιτεθούν σε μικρότερα πτηνά, αν έχετε περισσότερες από μία ποικιλίες πτηνών, είναι καλύτερο να τα κρατάτε χωριστά από την Μάινα.

Μάινα: To πτηνό που μιλάει

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα κατοικίδια πουλιά για τα παιδιά

Ομιλία και Φωνές

Αν αποκτήσετε Μάινα, να ξέρετε ότι όχι μόνο θα επαναλαμβάνει τα πράγματα που λέτε, αλλά θα έχει ένα ευρύ και ποικίλο ρεπερτόριο φωνητικών εκφράσεων που περιλαμβάνει σφυρίγματα, τσιρίδες και άλλους θορύβους που ακούγονται παράξενα.

Τα πτηνά αυτά μπορούν να μάθουν έως και 100 λέξεις. Το κλειδί για να μάθετε στην Μάινα σας να μιλάει είναι η επανάληψη και η υπομονή. Επιλέξτε τη λέξη ή τη φράση που θέλετε να μάθει και πείτε τη λέξη καθαρά, επαναλαμβάνοντάς την ξανά και ξανά.

Χρώματα και χαρακτηριστικά

Η Μάινα του λόφου έχει μαύρο σώμα, πορτοκαλί-κόκκινο ράμφος και κίτρινα πόδια. Η κοινή Μάινα, έχει σκούρο-καφέ σώμα με μαύρο κεφάλι και λαιμό, και κίτρινο ράμφος και πόδια. Το σπάνιο και απειλούμενο με εξαφάνιση Μπαλί Μάινα έχει λευκό σώμα και μαύρες άκρες στα φτερά και την ουρά του και έχει μπλε χρώμα γύρω από τα μάτια του και κίτρινο ράμφος. Και τα δύο φύλλα μοιάζουν μεταξύ τους. Εκτός από τις γενετικές εξετάσεις ή το να δούμε ποιο πτηνό γεννά τα αυγά, δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να τα ξεχωρίσουμε.

Φροντίδα

Οι Μάινες είναι πολύ δραστήρια πτηνά και τους αρέσει να πηδούν από κλαδάκι σε κλαδάκι. Χρειάζονται ένα μεγάλο κλουβί- το ελάχιστο μέγεθος κλουβιού για ένα πουλί mynah πρέπει να είναι 120 εκ. πλάτος, 60 εκ. ύψος και περίπου 60 εκ. βάθος. Το κλουβί θα πρέπει να διαθέτει αρκετές πέρκες σε διαφορετικά ύψη και με διαφορετικό πλάτος, διάμετρο και υφή. Οι μεταβλητοί τύποι πέρκας επιτρέπουν την άσκηση των ποδιών. Οι φυσικές πέρκες είναι οι καλύτερες για χρήση. Θα πρέπει επίσης να παρέχετε μια φωλιά για να κοιμάται.

Κρατήστε το κλουβί μακριά από ανέμους και καλύψτε το τη νύχτα για να αποφύγετε τα ρεύματα αέρα. Επίσης, μην τοποθετείτε το κλουβί κοντά στην κουζίνα, καθώς οι Μάινες είναι ευαίσθητες στον καπνό και τις έντονες οσμές.

Στα πτηνά αυτά αρέσει να κάνουν μπάνιο, οπότε παρέχετε ένα μπολ αρκετά μεγάλο ώστε να μπορούν να πλατσουρίζουν μέσα σε μερικά εκατοστά χλιαρό νερό. Τα μπάνια τα βοηθούν να διατηρήσουν το φτέρωμά τους απομακρύνοντας τη σκόνη, το τρίχωμα, τα χαλαρά φτερά και τα ακάρεα των πτηνών, ενώ παράλληλα παρέχουν υγρασία. Να θυμάστε ότι τα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης στα σπίτια μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα τους.

Δείτε επίσης: Τα 5 πιο “εύκολα” πουλιά για πολυάσχολους

Διατροφή

Στην άγρια φύση, η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από φρούτα. Στο σπίτι , ταΐστε το κατοικίδιο σας με ένα μείγμα που έχει 18% πρωτεΐνη, 8% λίπος και πολύ λίγο σίδηρο για να αντιμετωπίσετε μια ασθένεια που προκαλείται από τη δυσαπορρόφηση του σιδήρου. Η τροφή αυτή γνωστή και ως μαϊνοτροφή, θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 50% της διατροφής τους.

Μπορείτε να δίνετε ώριμη, γλυκιά μπανάνα, μήλο, χουρμάδες, σταφύλια, ροδάκινα, μάνγκο, παπάγια, πορτοκάλι, ανανά, αχλάδι, δαμάσκηνο και καρπούζι. Αποφύγετε τις πολλές μπανάνες, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη. Μην δίνετε αποξηραμένα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως οι σταφίδες. Αφαιρέστε τους σπόρους από τα φρούτα γιατί μπορεί να είναι τοξικοί. Επίσης, αποφύγετε να δίνετε πράσινα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως μπιζέλια, πράσινα φασόλια, γλυκοπατάτες και μπρόκολο. Βεβαιωθείτε ότι τα λαχανικά και τα φρούτα είναι κομμένα σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς γιατί οι Μάινες δεν μασάνε την τροφή τους.

Ξεκινήστε προσφέροντας στο κατοικίδιο πτηνό σας 1/4 φλιτζανιού σφαιρίδια και 1/4 φλιτζανιού φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Αυξήστε την ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες. Απομακρύνετε όσες τροφές δεν έχουν φαγωθεί για να αποφύγετε την αλλοίωση.

Άσκηση

Οι Μάινες χρειάζονται άσκηση. Πριν την αφήσετε να βγει από το κλουβί της, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, έχετε απενεργοποιήσει τους ανεμιστήρες οροφής και έχετε απομακρύνει άλλα ζώα εσωτερικού χώρου.

Οι Μάινες απολαμβάνουν να παίζουν με παιχνίδια, όπως καθρέφτες, κουδούνια, καπάκια μπουκαλιών και άλλα μικρά αντικείμενα. Τα παιχνίδια θα τα κρατήσουν απασχολημένα. Αποφύγετε τα παιχνίδια με σχοινί, επειδή μπορεί να πιαστούν στη γλώσσα ή στα νύχια των ποδιών τους.

Προβλήματα υγείας

Οι Μάινες έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν ορισμένα ηπατικά προβλήματα και αιμοχρωμάτωση ή ασθένεια αποθήκευσης σιδήρου. Στα πτηνά πτηνά αυτά, η αιμοχρωμάτωση φαίνεται να συνδέεται με την υψηλή διαιτητική πρόσληψη σιδήρου. Διαχειριστείτε προσεκτικά την ποσότητα σιδήρου που παρέχετε στη διατροφή.

Δείτε επίσης: 5 Μύθοι για τους παπαγάλους που μιλούν

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed