Image Alt

My Pet

Σκύλος εξετάζεται στον κτηνίατρο

Ο σκύλος σου φοβάται τον κτηνίατρο; 6 τρόποι να το αλλάξεις

Όλα τα σκυλιά φοβούνται όταν πρόκειται να επισκεφθούν τον κτηνίατρο. Ακόμα και το πιο χαρούμενο σκυλάκι μπορεί να κατεβάσει το κεφάλι και την ουρά του, και να βάζει δύναμη στα πόδια του καθώς εσείς προσπαθείτε να τον πάτε στον κτηνίατρο.

Αν και ο σκύλος σας μπορεί να μην καταφέρει ποτέ να νιώσει ευχάριστα στην επίσκεψη κτηνιάτρου, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το άγχος που νιώθει κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο του.

Γιατί τα σκυλιά φοβούνται τον κτηνίατρο;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα σκυλιά αναπτύσσουν φοβία κατά την επίσκεψη κτηνιάτρου είναι γιατί το νιώθουν ως τραυματική εμπειρία. Σκεφτείτε μια τυπική επίσκεψη στον κτηνίατρο με τον σκύλος σας. Μόλις φτάσετε έξω από την πόρτα του, το σκυλάκι σας βομαβαρδίζεται από διάφορες παράξενες μυρωδιές και ήχους. Επίσης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσετε άλλα ζώα ενώ βρίσκεστε εκεί, κάτι που σίγουρα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο άγχους του σκύλου σας.

Μετά έρχεται η εξέταση. Το σκυλάκι σας το κρατάει ο κτηνίατρος, ενώ το εξετάζει πιέζοντας το κάποιες φορές ή μπορεί να του κάνει εμβόλια και να του πάρει αίμα. Αυτός ο άγνωστος τρόπος χειρισμού από αγνώστους μπορεί να του προκαλέσει σύγχυση και φόβο. Εάν ο σκύλος σας είναι άρρωστος ή τραυματισμένος, αισθάνεται ήδη άσχημα. Προσθέστε όλα τα παραπάνω μαζί και θα έχετε μια εικόνα για το πόσο τραυματική μπορεί να είναι η εμπειρία αυτή για τον σκύλο σας. Οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο που τόσοι πολλοί σκύλοι φοβούνται να πάνε στον κτηνίατρο.

Πώς να σταματήσετε τον φόβο

Τα καλά νέα είναι ότι ο φόβος ενός σκύλου για τον κτηνίατρο είναι αρκετά εύκολο να αποφευχθεί ή ακόμα και να κατακτηθεί, εάν είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο και προσπάθεια. Ακόμα κι αν ο φόβος δεν εξαλειφθεί τελείως, μπορείτε να απαλύνετε πολύ το άγχος του σκύλου σας. Μπορεί ακόμα και να καταφέρετε να τον κάνετε να αγαπήσει τον κτηνίατρο.

Δοκιμάστε μερικές προσεγγίσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την επόμενη εξέταση του σκύλου σας πολύ πιο εύκολη και για τους δυο σας. Αλλά έχετε κατά νου ότι ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το άγχος του, μπορεί να χρειαστεί να εμπλέξετε και τον κτηνίατρό σας στην εύρεση της σωστής λύσης.

1. Κάνετε πρόβα εξέτασης στο σπίτι

Μέρος αυτού που κάνει τις επισκέψεις στον κτηνίατρο τόσο τρομακτικές είναι ότι ο σκύλος σας δεν είναι συνηθισμένος στον χειρισμό που δέχεται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης. Μπορείτε να μάθετε το σκυλάκι σας σε αυτό το είδος χειρισμού κάνοντας εξάσκηση στο σπίτι. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα ελέγχοντας τα αυτιά του, συγκρατώντας τον, κοιτάζοντας τα δόντια του και κρατώντας τα πόδια του. Να είστε ευγενικοί και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει πολλούς επαίνους και μερικές λιχουδιές κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

2. Επισκεφθείτε το Κτηνιατρείο χωρίς κάποιο λόγο

Η μόνη φορά που ορισμένα σκυλιά επισκέπτονται τον κτηνίατρο είναι όταν είναι άρρωστα ή είναι ώρα για εμβόλιο. Προσπαθήστε να κανονίσετε με τον κτηνίατρο σας απλά να τον επισκεφτείτε, να του δώσουν μερικές λιχουδιές και φιλικά χάδια, και σύντομα ο σκύλος σας μπορεί να ανυπομονεί να επισκεφτεί τον κτηνίατρο.

Μην πιέζετε τον σκύλο σας να μπει στο κτηνιατρείο κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων. Αφήστε τον να πάρει τον χρόνο του για να βολευτεί με την ιδέα, αντί να τον σύρετε ή να τον μεταφέρετε μέσα. Επιβραβεύστε το σκυλί σας με πολλές λιχουδιές και επαίνους καθώς πλησιάζει στο να περάσει την πόρτα.

3. Φάρμακο για το άγχος

Αν και πολλοί άνθρωποι το θεωρούν έσχατη λύση, ορισμένα σκυλιά φοβούνται τόσο πολύ τον κτηνίατρο που η φαρμακευτική αγωγή είναι η μόνη επιλογή. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο κατά του άγχους για να δίνετε στο σκυλάκι σας πριν από τις επισκέψεις. Για ηπιότερες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής που ανακουφίζουν από το άγχος μπορεί να φανούν χρήσιμα.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στις απλές κοινωνικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας σκύλος είναι ανίκανος να μάθει νέα πράγματα όταν βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού άγχους. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο φόβος και το άγχος σε ένα επίπεδο όπου ο σκύλος μπορεί να ανταποκριθεί στην εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση. Επομένως μπορεί να μην χρειάζεται να παίρνει κάποιο φάρμακο για πάντα.

4. Χρησιμοποιήστε φίμωτρο

Σε περίπτωση που ο φόβος του σκύλου σας είναι τόσο μεγάλος που τον οδηγεί σε επιθετικότητα, ίσως χρειαστεί να του φορέσετε φίμωτρο, ώστε να αποτρέψετε κάποιο δάγκωμα.

Εξοικειώστε το σκύλο σας σιγά σιγά στο σπίτι με το φίμωτρο, βάζοντάς τον να το φοράει τακτικά και μην παραλείπετε να τον επαινείτε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα το συνδέσει μόνο με την επίσκεψη στον κτηνίατρο που ίσως το οδηγούσε και σε φοβία για το φίμωτρο. Κάντε την εμπειρία όσο πιο θετική γίνεται.

5. Βρείτε έναν κτηνίατρο που κάνει επισκέψεις στο σπίτι

Όλο και περισσότεροι κτηνίατροι είναι πρόθυμοι να έρθουν στο σπίτι σας για εξετάσεις ρουτίνας και εμβολιασμούς. Μπορεί να απαλύνετε τους φόβους του σκύλου σας κάνοντάς τον να νιώθει πιο άνετα στο σπίτι του κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

6. Λάβετε πρόσθετη βοήθεια

Είναι σημαντικό για εσάς να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας δεν θα ξεπεράσει αμέσως τον φόβο του κτηνιάτρου ανεξάρτητα από τα βήματα που ακολουθείτε, γι’ αυτό κάντε υπομονή και να είστε συνεπείς. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να σας βοηθήσει σε αυτήν την κατάσταση. Εάν ούτε εσείς ούτε ο κτηνίατρός σας μπορείτε να κάνετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τη φοβία αυτή, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή σκύλων.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed