Image Alt

My Pet

Γαλλικό bulldog σκύλος

Γαλλικό Μπουλντόγκ: Τα πάντα για τη ράτσα σκύλου

Το να έχεις έναν σκύλο ως κατοικίδιο δεν είναι προνόμιο, είναι ευθύνη. Εξαρτώνται από εμάς για τροφή και στέγη, αλλά αξίζουν πολλά παραπάνω. Όταν αποφασίσετε να συμπεριλάβετε στη ζωή σας έναν σκύλο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε τη δέσμευση που χρειάζεται και την φροντίδα. Παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ράτσα σκύλου Γαλλικό Μπουλντόγκ.

Γαλλικό Μπουλντόγκ: Σχετικά με τη Ράτσα

Το μοναδικό Γαλλικό Μπουλντόγκ, με τα μεγάλα του – σαν νυχτερίδας – αυτιά και τη διάθεσή του, είναι μία από τις πιο διάσημες μικρόσωμες ράτσες σκύλων, ειδικά για τους κατοίκους των πόλεων. Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι παιχνιδιάρικο, πάντα σε εγρήγορση, προσαρμοστικό και απόλυτα ακαταμάχητο.

Πρακτικά, είναι μία μινιατούρα του μπουλντόγκ, εκτός βέβαια από τα μεγάλα, όρθια «αυτιά νυχτερίδας» που είναι το σήμα κατατεθέν της ράτσας. Το κεφάλι είναι μεγάλο και τετράγωνο με έντονες ρυτίδες τυλιγμένες πάνω από την εξαιρετικά μικρή μουσούδα. Το σώμα κάτω από το λείο, λαμπερό τρίχωμα είναι συμπαγές και μειώδες.

Το τρυφερό και στοργικό γαλλικό μπουλντόγκ είναι αξιολάτρευτο. Σε εξαίρεση με πολλές ράτσες, δεν γαβγίζουν πολύ, αλλά η εγήγροσή τους τούς κάνει πολύ καλούς φύλακες. Εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν με τους ανθρώπους, με ζευγάρια, με οικογένειες και δεν θέλουν πολύ άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Τα πάνε καλά με άλλα ζώα και απολαμβάνουν να κάνουν νέους φίλους – κυρίως ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που κάτοικοι από το Παρίσι μέχρι την Πεόρια απολαμβάνουν αυτήν την απολαυστική και συντροφική ράτσα.

Υγεία

Λόγω της βαριάς δομής τους, τα γαλλικά μπουλντόγκ δεν μπορούν να κολυμπήσουν, οπότε δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται χωρίς επίβλεψη κοντά σε κάποια μπανιέρα, πισίνα ή υδάτινο σώμα γενικά. Όπως όλες οι ράτσες με επίπεδη όψη, τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι επιρρεπείς σε αναπνευστικά προβλήματα και δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε πολύ ζεστό καιρό ή με υγρασία.

Τα γαλλικά μπουλντόγκ εμφανίζουν περιστασιακά οφθαλμικές παθήσεις, όπως το cherry eye (προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου), ο νεανικός καταρράκτης ή το εντρόπιο, καθώς επίσης και δερματικές αλλεργίες και αυτοάνοσες δερματικές διαταραχές. Ένας υπεύθυνος κτηνοτρόφος θα «εκμεταλλευτεί» διαθέσιμα τεστ για να ελέγξει το απόθεμα αναπαραγωγής για συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν τη ράτσα.

Φροντίδα

Το κοντό τρίχωμα του γαλλικού μπουλντόγκ πέφτει ελάχιστα. Χρειάζεται απλώς εβδομαδιαίο χτένισμα με μία βούρτσα για μεσαίες τρίχες, ένα λαστιχένιο γάντι ή εργαλείο, ενώ ένα γάντι κυνηγόσκυλου μπορεί να βοηθήσει να απομακρύνεται τρίχες που έχουν ξεφύγει και να το διατηρείται καθαρό και λαμπερό.

Το χτένισμα προάγει την ανάπτυξη νέου τριχώματος και διανέμει τα έλαια του δέρματος σε όλη την επιφάνεια του τριχώματος προκειμένου να διατηρείται υγειές. Οι δίπλες στο πρόσωπο του γαλλικού μπουλντόγκ πρέπει να διατηρούνται καθαρές και στεγνές. Μάλιστα, τα νύχια του θα πρέπει να κόβονται τακτικά, αφού τα υπερβολικά νύχια μπορεί να το τραυματίσουν.

Άσκηση

Μία μικρή βόλτα ή μία σύντομη άσκηση σε εξωτερικό χώρο με τον ιδιοκτήτη του κάθε μέρα θα παρέχει αρκετή άσκηση για να διατηρείται το γαλλικό μπουλντόγκ σε φόρμα. Τα συγκεκριμένα σκυλάκια απολαμβάνουν να συμμετέχουν σε αθλήματα για σκύλους, όπως είναι η υπακοή, η ευκινησία και το ράλι. Ωστόσο, όπως όλες οι ράτσες με επίπεδη μουσούδα, είναι επιρρεπείς σε αναπνευστικά προβλήματα και δεν πρέπει να εκτίθενται μόνα τους σε πολύ ζεστό ή υγρό καιρό.

Εκπαίδευση

Συνιστώνται μαθήματα πρώιμης κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης όταν είναι ήδη κουτάβια. Το να εκθέσετε ένα κουτάβι σε μία μεγάλη ποικιλία ανθρώπων, μερών και καταστάσεων θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σε έναν προσαρμοστικό ενήλικα. Η εκπαίδευση από κουτάβι είναι μέρος της κοινωνικοποίησης, προωθεί την καλή συμπεριφορά και βοηθάει τον ιδιοκτήτη να αναγνωρίσει και να διορθώσει κακές συνήθειες.

Τα γαλλικά μπουλντόγκ έχουν μεγάλες προσωπικότητες και μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες εκπαίδευσης προκειμένου να γίνουν πολιτισμένοι σύντροφοι. Μπορεί να γίνουν πεισματάρηδες, αλλά κατά βάθος θέλουν να ικανοποιούν τους ανθρώπους, οπότε είναι εύκολο να τους εκπαιδεύσεις. Το κατάλληλο κίνητρο (όπως το φαγητό) και το να γίνει παιχνίδι η διαδικασία θα εξασφαλίσει την συνεργασία τους.

Διατροφή

Μία υψηλής ποιότητας τροφής για σκύλους κατάλληλη για την ηλικία του κατοικίδιού σας (κουτάβι, ενήλικας ή ηλικιωμένος) θα έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η ράτσα. Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει την φυσική τους δομή και να τα θέσει σε υψηλότερους κινδύνους σε ορισμένα προβλήματα υγείας της ράτσας. Συνεπώς, είναι ζωτικό να προσέχετε τις θερμίδες και το βάρος τους.

Εάν επιλέξετε να δώσετε στον σκύλο σας γλυκίσματα, κάντε το με μέτρο. Δώστε τα υπολείμματα του φαγητού με φειδώ, αν όχι καθόλου, και αποφύγετε μαγειρεμένα κόκκαλα και φαγητά με πολύ λίπος. Μάθετε ποιες ανθρώπινες τροφές είναι ασφαλείς για σκύλους και ποιες όχι. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν έχετε προβληματισμούς για το βάρος ή τη δίαιτα του σκύλου σας.

Γαλλικό Μπουλντόγκ: Καταλληλόλητα για Οικογένεια

Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι ιδανικά για μία οικογένεια, αφού προσφέρουν στοργικότητα και συντροφικότητα σε όλα τα μέλη της. Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη ράτσα είναι πολύ φιλική και καλή με τα παιδιά. Οι μικροί μας φίλοι εύκολα θα μπορούν να περάσουν ασφαλή χρόνο με τα σκυλάκια αυτά.

Στοργικότητα

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι πολύ εκδηλωτικό και δείχνει μεγάλη στοργή και αγάπη προς τα μέλη της οικογένειας.

Σχέση με μικρά παιδιά

Είναι τα ιδανικά σκυλιά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι πολύ ανεκτικά και υπομονετικά με τα παιδάκια.

Σχέση με άλλα σκυλάκια

Η συγκεκριμένη ράτσα σκύλου τα πάει αρκετά καλά με τα άλλα σκυλάκια και είναι ιδιαίτερα φιλικά και καλοπροαίρετα.

Προσωπικότητα

Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι εύκολο να εκπαιδευτούν αν και κάποιες φορές μπορεί να γίνουν λίγο πεισματάρικα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα θέλουν να σας ικανοποιήσουν. Έχουν αρκετή ενέργεια για να παίξουν λίγο μαζί σας, να βγουν μία μικρή βόλτα, αλλά όχι τόση ούτως ώστε να αρχίσουν να γαβγίζουν χωρίς σταματημό. Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι γενικά από τις ράτσες που ελάχιστα γαβγίζουν, ενώ εύκολα μπορούν να απασχολήσουν τον εαυτό τους με διάφορα πράγματα.

Ευκολία μάθησης

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι αρκετά επιδεκτικό μαθήσεως και μαθαίνει καινούργια πράγματα σχετικά γρήγορα.

Επίπεδα ενέργειας

Εδώ τα πράγματα είναι σε φυσιολογικά πλαίσια. Μην περιμένετε υπερκινητικότητα αλλά ούτε και βαρεμάρα. Θα λέγαμε ότι ίσως είναι λίγο πιο ενεργητικά από τον μέσο όρο.

Γαύγισμα

Γαυγίζει κυρίως για να ειδοποιήσει ή όταν νιώθει κίνδυνο. Μην περιμένετε πολύ φασαρία από το Γαλλικό Μπουλντόγκ.

Ψυχολογική διέγερση

Η συγκεκριμένη ράτσα χρειάζεται πνευματική διέγερση για να μείνει χαρούμενο. Όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά σίγουρα παραπάνω από τον μέσο όρο. Επομένως, χρειάζεται κάποια προσπάθεια από μέρους σας για να εξασκήσετε το μυαλό του και να το κρατήσετε σε ενδιαφέρον.

Κοινωνικοποίηση

Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι πολύ παιχνιδιάρικα και φιλικά προς εσάς και τους ξένους. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν έμφυτο το ένστικτο της προστασίας. Είναι πάντα σε εγρήγορση γι’ αυτό κι είναι καλοί προστάτες. Εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν και δεν είναι επιθετικά καθόλου.

Σχέση με τους ξένους

Για το Γαλλικό Μπουλντόγκ, όλοι γίνονται οι καλύτεροί του φίλοι! Δεν είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και νιώθει αμέσως άνετα μαζί τους.

Διάθεση για παιχνίδι

Είστε από εκείνους που θέλουν να παίζουν ασταμάτητα με τον σκύλο τος; Τότε η ράτσα αυτή είναι κατάλληλη για εσάς! Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι πάντα πρόθυμο για παιχνίδι, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Προστατευτικότατα

Δεν είναι σκύλος φύλακας, αλλά είναι σχεδόν βέβαια πως θα σας ειδοποιήσει εάν κάτι του φαίνεται ύποπτο.

Προσαρμοστικότητα

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι από τα πιο προσαρμοστικά σκυλιά. Προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με τη διαβίωση, είτε με τη διατροφή και την καθημερινότητά του.

Γαλλικό Μπουλντόγκ: Σωματικά χαρακτηριστικά

Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι από τις πιο εύκολες ράτσες. Ακριβώς επειδή έχουν κοντό τρίχωμα δε θα αφήσουν συχνά πολλές τρίχες στον χώρο σας, ενώ χρειάζεται να τα χτενίζετε μόλις μια φορά τον μήνα – ή την εβδομάδα. Παρόλα αυτά, να έχετε στο νου σας ότι μπορεί κάποιες φορές να σας γεμίσουν με σάλια.

Τριχόπτωση

Σε μέτρια επίπεδα βρίσκεται ο βαθμός τριχόπτωσης για τα Γαλλικά Μπουλντόγκ.

Συχνότητα περιποίησης

Δεν χρειάζεται συχνή περιποίηση, συγκριτικά με άλλες ράτσες σκύλου.

Άλλα χαρακτηριστικά του Γαλλικού Μπουλντόγκ

  • Ύψος: 27-33 εκατοστά
  • Βάρος: Ως 12 κιλά
  • Προσδόκιμο ζωής: 10-12 χρόνια

Γαλλικό Μπουλντόγκ: Η ιστορία της ράτσας

Στα μέσα του 1800, ένα Μπουλντόγκ σε μέγεθος παιχνιδιού βρήκε εύνοια σε μερικές πόλεις της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου και το Νότιγχαμ, που τότε ήταν το κέντρο όπου κατασκευάζονταν οι δαντέλες. Το μικρό μπουλντόγκ έγινε κάτι σαν μασκότ για τους δημιουργούς δαντελών στο Νότιγχαμ. Αυτό ήταν το απόγειο της Βιομηχανικής επανάστασης στην Αγγλία και τέτοιες βιομηχανίες όπως η δημιουργία δαντέλας ήταν πολύ απειλητικές. Πολλοί στο εμπόριο της δαντέλας μετακόμισαν στη Βόρεια Γαλλία και φυσικά πήραν μαζί τους τα μικρά μπουλντόγκ.

Τα μικρά σκυλάκια αμέσως έγιναν πολύ δημοφιλή στην γαλλική επαρχία, όπου οι δημιουργοί δαντελών είχαν πλέον εγκατασταθεί. Σε διάστημα δεκαετιών, τα μικρά μπουλντόγκ διασταυρώθηκαν με άλλες ράτσες, ίσως Τεριέ ή Pugs, και στην πορεία ανέπτυξαν τα διάσημα αυτιά τους σαν νυχτερίδας. Έτσι τους δόθηκε το όνομα Γαλλικό Μπουλντογκ (Bouledogue Français).

Το Παρίσι στη συνέχεια ανακαλύψε την ευχάριστη αυτή νέα ράτσα κι έτσι ξεκίνηση η φήμη του γαλλικού μπουλντόγκ ως κατ’εξοχήν σκύλου της πόλης. Η ράτσα γρήγορα ταυτίστηκε με την παριζιάνικη ζωή, με τους μπον βιβέρ και τις φανταχτερές κυρίες που αναζητούσαν νυχτερινές απολαύσεις στις παριζιάνικες αίθουσες χορού. Ο Έντγκαρ Ντεγκά κι ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ απεικόνισαν το γαλλικό μπουλντόγκ σε πίνακες του παριζιάνικου υπόκοσμου.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, η δημοφιλία του γαλλικού μπουλντόγκ είχε επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Η ράτσα ήταν η πιο δημοφιλής πώληση στην Αγγλία. Το μπουλντόγκ ήταν το εθνικό τους σύμβολο και δυσαρέστησε πολλούς Άγγλους που οι παλιοί τους αντίπαλοι, οι Γάλλοι τόλμησαν να το προσαρμόσουν στους δικούς τους σκοπούς.

Οι Αμερικάνοι λάτρεις της ράτσας, στις αρχές του 1900 συνέβαλαν στη ράτσα σχολιάζοντας ότι το «αυτί νυχτερίδας» σε αντίθεση με το «αυτί τριαντάφυλλου», ήταν ο πιο σωστός τύπος γαλλικού μπουλντόγκ. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τα άμεσα αναγνωρίσιμα σε όλον τον κόσμο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed