Image Alt

My Pet

σκυλιά κρυολόγημα

Σκύλος: Μπορεί να κολλήσει κρυολόγημα από τους ανθρώπους;

Tώρα τον χειμώνα το κοινό κρυολόγημα είναι συχνό και πολλοί ανησυχούν αν μπορούν και τα σκυλιά να κρυολογήσουν. Το φαινόμενο να κολλήσουν οι σκύλοι κάποιες ασθένειες που κολλάνε οι άνθρωποι δεν είναι συχνό, ενώ σπάνιο μπορούν επίσης να κολλήσουν οι σκύλοι κάποιο μικρόβιο από τους ανθρώπους. Δείτε κάποιες προφυλάξεις που μπορείτε να παίρνετε έτσι ώστε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να παραμείνει υγιής.

Μπορούν οι σκύλοι να κολλήσουν κρυολόγημα από τους ανθρώπους;

Το ανθρώπινο κρυολόγημα μπορεί να επηρεάσει μόνο τους ανθρώπους, οπότε όχι, ο σκύλος σας δεν μπορεί να κολλήσει το δικό σας κρυολόγημα. Οι ιοί του κρυολογήματος είναι ορισμένοι για κάθε είδος και οι άνθρωποι και οι σκύλοι δεν ανήκουν στο ίδιο είδος. Οι σκύλοι δεν κρυολογούν, αλλά υπάρχουν πολλές λοιμώξεις που μπορούν να κολλήσουν οι σκύλοι και οι οποίες προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με το κρυολόγημα.

σκυλιά κρυολόγημα

Μπορούν οι σκύλοι να κολλήσουν ο ένας τον άλλο;

Ενώ οι σκύλοι δεν μπορούν να κολλήσουν κρυολόγημα, οι λοιμώξεις που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα του ανθρώπου μπορεί να είναι μεταδοτικές σε άλλους σκύλους. Το φτέρνισμα, ο βήχας και η καταρροή μπορούν να μεταδώσουν μια λοίμωξη από τον ένα σκύλο στον άλλο. Επειδή πολλές λοιμώξεις είναι αρκετά μεταδοτικές, ένας σκύλος με αναπνευστική νόσο θα πρέπει να κρατείται μακριά από άλλους σκύλους μέχρι να υποβληθεί σε θεραπεία και να μην εμφανίζει πλέον συμπτώματα.

Αναπνευστικές ασθένειες που μπορούν να κολλήσουν τα σκυλιά

Οι σκύλοι κάποιες φορές μπορούν ν’ αναπτύξουν ασθένειες που μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως ένα κρυολόγημα.

Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα Των Σκύλων

Αυτό το βακτήριο είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες του βήχα στους σκύλους, αλλά δεν είναι η μόνη. Η γνωστή και ως «kennel cough ή βήχας του κυνοκομείου» δεν προκαλεί πρόβλημα στους ανθρώπους, αλλά αν την κολλήσουν οι σκύλοι, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από αναπνευστικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και πνευμονία. Συχνά χρησιμοποιείται εμβόλιο για να μειωθεί η πιθανότητα να προσβληθεί ένας σκύλος από αυτή την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια.

σκυλιά κρυολόγημα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες

Μόρβα

Αυτός ο ιός μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και άλλα σοβαρά συμπτώματα και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μεταξύ των σκύλων. Το εμβόλιο κατά της μόρβας είναι ένα από τα βασικά εμβόλια που πρέπει να κάνουν τακτικά όλοι οι σκύλοι, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή τη νόσο. Οι σκύλοι που πάσχουν από μόρβα παρουσιάζουν λοιμώδη πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Η ασθένεια αυτή τελικά οδηγεί σε αλλαγές στα πέλματα των ποδιών, πνευμονία, επιληπτικές κρίσεις και άλλα συμπτώματα. Ο ιός αυτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Ιός παραγρίπης

Γνωστός και ως CPIV, ο ιός της παραγρίπης των σκύλων δεν είναι ο ίδιος με τη γρίπη των σκύλων, αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μεταξύ των σκύλων. Ο ιός της παραγρίπης μπορεί να αποτελέσει αιτία βήχα, οδηγώντας σε αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχας και καταρροή. Υπάρχει ένα εμβόλιο κατά της παραϊνφλουέντζας που συχνά περιλαμβάνεται ως μέρος ενός συνδυασμένου εμβολίου με διάφορα βασικά εμβόλια, αλλά το εμβόλιο αυτό δεν θεωρείται από μόνο του βασικό. Εάν οι σκύλοι σας έρχονται συχνά σε στενή επαφή με άλλους σκύλους, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας τον εμβολιασμό τους κατά της παραγρίπης.

Αδενοϊός

Ο αδενοϊός τύπου 2 (CAV-2) είναι μια ασθένεια που προκαλεί διαχειρίσιμα αναπνευστικά συμπτώματα παρόμοια με εκείνα ενός ατόμου με κρυολόγημα. Διατίθεται εμβόλιο που προσφέρει επίσης διασταυρούμενη προστασία από τον σοβαρότερο αδενοϊό τύπου 1 (CAV-1), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα στους σκύλους. Εξαιτίας αυτού, το εμβόλιο του αδενοϊού αποτελεί βασικό εμβόλιο.

Γρίπη των σκύλων

Όπως και με το κοινό κρυολόγημα, οι σκύλοι δεν μπορούν να κολλήσουν τη γρίπη από έναν άνθρωπο, αλλά οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στη γρίπη των σκύλων. Δύο ιοί είναι υπεύθυνοι για τη γρίπη των σκύλων ο H3N2 και H3N8. Αυτοί οι ιοί προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα στους μολυσμένους σκύλους, αλλά η σοβαρή ασθένεια είναι σπάνια εάν η ασθένεια αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν εμβόλια και για τα δύο στελέχη του ιού της γρίπης και μπορεί να συνιστώνται για σκύλους που εκτίθενται τακτικά σε άλλους σκύλους όταν μένουν σε πανσιόν, και όταν λαμβάνουν μέρος σε εκθέσεις.

Αναπνευστικός κοροναϊός

Αν και σπάνια, μια μορφή κοροναϊού στους σκύλους μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά συμπτώματα. Δεν είναι μεταδοτική για τους ανθρώπους. Η λοίμωξη είναι συνήθως ήπια, με αναπνευστικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν βήχα και φτέρνισμα. Μπορεί να παρατηρηθεί ταυτόχρονα με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούν βήχα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed