Image Alt

My Pet

Η γάτα της Περσίας

Γάτα της Περσίας: Τα πάντα για τη ράτσα

Γλυκιά και αγαπησιάρα, η γάτα της Περσίας είναι μία ράτσα διάσημη για το μακρύ, πυκνό τρίχωμά της και το στρογγυλό πρόσωπό της που θυμίζει τα λουλούδια Πανσές.

Γάτα της Περσίας: Σχετικά με τη Ράτσα

Ως μία από τις πιο αναγνωρισμένες και λατρεμένες ράτσες γατών στον πλανήτη, οι γάτες της Περσίας συντροφεύουν του ανθρώπους από το 1600. Με τα μακρύ, πυκνό, χοντρό τρίχωμά τους και τα επίπεδα πρόσωπά, είναι δύσκολο να αντισταθείς στη γοητεία μίας πέρσικης γάτας.

Οι γάτες της Περσίας είναι μεσαίου μεγέθους ράτσα και παίρνουν σοβαρά τον ρόλο τους ως τρυφεροί σύντροφοι, καθώς είναι πάντα έτοιμες για να τις χαϊδέψετε. Αυτό το όμορφο γατάκι διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και συνδυασμών χρωμάτων και τα πάει καλά με όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμη και τα άλλα ζωάκια όταν τα έχουν γνωρίσει από μικρά γατάκια. Εάν είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε με την περιποίηση – η οποία είναι αρκετή – δεν θα βρείτε καλύτερη στοργική συντροφιά.

Οι θηλυκές γάτες της Περσίας ζυγίζουν από 3 έως 5 κιλά, ενώ οι αρσενικές είναι ελαφρώς πιο βαριές και ζυγίζουν από 4 έως 6 κιλά. Αυτό το μακρύ, λαμπερό περσικό τρίχωμά τους ποικίλει σε χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το γκρι και το κρεμ, ενώ τα μάτια τους είναι συνήθως μία λαμπερή χάλκινη, πράσινη, μελί ή μπλε απόχρωση.

Η γάτα της Περσίας ως ράτσα είναι γλυκιά και στυλάτα. Είναι ήσυχη, κομψή και μοναδικός της σκοπός στη ζωή είναι να σας λατρεύει και να την λατρεύεται. Οι γάτες της Περσίας είναι ήπιων τόνων, κοινωνικές και στοργικές που λατρεύουν να βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπό τους και να τις χαϊδεύουν.

Οι γάτες της Περσίας είναι χαρούμενες και περίεργες, αλλά δεν θα σας τρελάνουν με φασαρία ή ψάχνοντας το σπίτι Επιπλέον, οι περσικές γάτες είναι σταθερές συνήθως σε ένα σημείο, επομένως είναι απίθανο να επιχειρήσουν να σκαρφαλώσουν στις κουρτίνες. Το πιο πιθανό είναι να τις βρείτε να κοιμούνται στο πιο άνετο μαξιλάρι που μπορούν να βρουν.

Τα πηγαίνουν καλά με όλους, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, αρκεί να κοινωνικοποιούνται όταν είναι νέες. Οι γάτες της Περσίας είναι αρκετά ενεργητικές για να απολαμβάνουν παιχνίδια για γάτες, αλλά δεν χρειάζονται συνεχή ψυχαγωγία για να τις κρατήσετε χαρούμενες.

Υγεία

Η τυπική διάρκεια ζωής της συγκεκριμένης ράτσας είναι 10-15 χρόνια. Όπως και κάθε ράτσα, οι περσικές γάτες είναι ευαίσθητες σε ορισμένα προβλήματα υγείας και έχουν ορισμένα πιθανά γενετικά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι πιθανοί ιδιοκτήτες.

Δύο κοινές παθήσεις στις γάτες της Περσίας είναι η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA) και η πολυκυστική νόσο των νεφρών (PKD). Η PKD είναι μια κληρονομική διαταραχή που προκαλεί μικρούς, γεμάτους υγρούς σάκους στον ιστό των νεφρών που αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια. Το PRA είναι μια γενετική ασθένεια των ματιών στις γάτες όπου τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και τελικά οδηγούν σε τύφλωση.

Τα προβλήματα με τα μάτια και τα δόντια είναι επίσης ένα ζήτημα για τις γάτες της Περσίας, σύμφωνα με την American Animal Hospital Association, ειδικά εκείνες με πιο επίπεδα πρόσωπα και κοντά σαγόνια. Η τακτική προσοχή σε αυτές τις περιοχές θα κρατήσει τη γάτα σας υγιή.

Και όπως και άλλες ράτσες γατών, οι περσικές γάτες πρέπει να στειρώνονται και δεν πρέπει ποτέ να κυκλοφορούν ελεύθερες έξω χωρίς επίβλεψη.

Φροντίδα

Προκειμένου η πολυτελή γούνα τους να παραμείνει σε καλή φόρμα, οι περσικές γάτες χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα για να αποτρέψουν τα μπερδέματα. Το βούρτσισμα και το χτένισμα θα αφαιρέσει επίσης την υπερβολική βρωμιά, τα νεκρά μαλλιά, ακόμη και τα απορρίμματα γάτας που μπορεί να κολλήσουν στο τρίχωμά τους. Το μπάνιο είναι απαραίτητο για να διατηρείτε το τρίχωμα και το δέρμα της γάτας σας καθαρά.

Επαγγελματική συμβουλή: Αν ξεκινήσετε να κάνετε μπάνιο στη γάτα σας όταν είναι μικρό γατάκι, δεν θα το σκεφτεί πολύ να την βάλουν σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό όταν είναι ενήλικη. Εάν έχετε υιοθετήσει μια ενήλικη γάτα της Περσίας, μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμη να κάνει μπάνιο, οπότε ίσως χρειαστεί να καταφύγετε στον καθαρισμό με ένα ζεστό, υγρό πανί.

Τα υπερβολικά δάκρυα μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα, ιδιαίτερα για εκείνες τις γάτες με πιο επίπεδο πρόσωπο, επομένως σκουπίστε τα μεγάλα μάτια της γάτας σας καθημερινά για να αποφύγετε τους λεκέδες.

Επίσης, όπως και άλλες ράτσες γατών, οι γάτες της Περσίας χρειάζονται τακτική οδοντιατρική φροντίδα, κόψιμο νυχιών και επισκέψεις στον κτηνίατρό σας για εμβολιασμούς και εξετάσεις υγείας. Και μην ξεχνάτε να διατηρείτε το κουτί απορριμμάτων της γάτας σας καθαρό. Η συγκεκριμένη ράτσα μπορεί να είναι επιλεκτική και μπορεί να αρνηθεί να το χρησιμοποιήσει εάν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της.

Άσκηση και Εκπαίδευση

Αλλά όσο σημαντικός είναι ο καλλωπισμός για τη ράτσα, η γάτα της Περσίας είναι εύκολη στην εκπαίδευση. Το κόλπο είναι να βρείτε μια απόλαυση που λατρεύουν και να προσθέσετε λιχουδιές όταν κάνουν τη συμπεριφορά που θέλετε. Εκτός από τα κόλπα στο σαλόνι, μπορούν εύκολα να εκπαιδεύονται στο να ξύνουν τα σωστά έπιπλα, όχι με την πόρτα, για παράδειγμα, αλλά και να μένουν μακριά από τους πάγκους.

Οι γάτες της Περσίας δεν χρειάζονται πολύ άσκηση, αλλά πάντα είναι πρόθυμες για παιχνίδι. Για εκείνο που τρελαίνονται, όμως, είναι τα χάδια.

Διατροφή

Για τη Γάτα της Περσίας μία υψηλής ποιότητας τροφή κατάλληλη για την ηλικία του (κατοικίδιο, ενήλικας ή ηλικιωμένος) είναι ιδανική. Μερικά γατάκια είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει την φυσική τους δομή και να τα θέσει σε υψηλότερους κινδύνους σε ορισμένα προβλήματα υγείας της ράτσας. Συνεπώς είναι ζωτικό να προσέχετε τις θερμίδες και το βάρος τους.

Γάτα της Περσίας: Καταλληλόλητα για Οικογένεια

Οι γάτες της Περασίας είναι ιαπό τις πιο και τρυφερές στοργικές γάτες, ενώ είναι ιδανικές για οικογένεια. Τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά, άλλες γάτες, αλλά και τους σκύλους της οικογένειας. Το κλειδί είναι να κοινωνικοποιηθούν από νεαρή ηλικία και να εκτεθούν σε διάφορα ερεθίσματα από μικρά γατάκια.

Στοργικότητα

Οι γάτες της Περσίας είναι πολύ εκδηλωτικές και ανά πάσας στιγμή θα είναι πρόθυμη να κουλουριαστεί πάνω σας.

Σχέση με μικρά παιδιά

Η συγκεκριμένη ράτσα γάτας είναι πολύ καλή με τα μικρά παιδάκια.

Σχέση με άλλα ζωάκια

Η συγκεκριμένη ράτσα γάτας τα πάει εξαιρετικά καλά με τα άλλα ζωάκια. Είναι φιλικές εφόσον τα έχουν γνωρίσει από μικρή ηλικία.

Προσωπικότητα

Οι γάτες της Περσίας είναι προσαρμοστικές, τρυφερές και πολύ κοινωνικές.

Ευκολία μάθησης

Η συγκεκριμένη ράτσα έχει νοημοσύνη πάνω από το μέσο όρο και εύκολα μπορεί να μάθει καινούργια πράγματα.

Επίπεδα ενέργειας

Οι γάτες της Περσίας είναι κατά βάση ήρεμες, αλλά δε θα πουν όχι στο παιχνίδι.

Νιαούρισμα

Μην περιμένετε πολλή φασαρία από τη συγκεκριμένη ράτσα, έως και καθόλου.

Ψυχολογική διέγερση

Η συγκεκριμένη ράτσα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πνευματική διέγερση από μέρους σας για να μείνει χαρούμενη. Φυσικά θέλει το ενδιαφέρον σας και λατρεύει τα χάδια.

Κοινωνικοποίηση

Η γάτα της Περσίας χάρη στην προσωπικότητα τους είναι εύκολο να προσαρμοστούν και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι πολύ καλές με τους ξένους, είτε είναι άλλα ζωάκια είτε είναι άνθρωποι.

Σχέση με τους ξένους

Οι γάτες της Περσίας είναι αρκετά φιλικές με τους ξένους.

Διάθεση για παιχνίδι

Λόγω της ήρεμης και ήσυχης προσωπικότητάς τους, οι γάτες της Περσίας προτιμούν ως επί το πλείστον τα χάδια, αντί για το παιχνίδι.

Προσαρμοστικότητα

Οι γάτες της Περσίας προσαρμόζονται εύκολα σε νέες καταστάσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με τη διαβίωση, είτε με τη διατροφή και την καθημερινότητά της.

Γάτα της Περσίας: Σωματικά χαρακτηριστικά

Η συγκεκριμένη ράτσα έχει ένα πλούσιο μακρύ τρίχωμα, το οποίο χρειάζεται συχνή περιποίηση. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να σκουπίζετε τακτικά το σπίτι και να βουρτσίζεται την πλούσια γούνα τους.

Τριχόπτωση

Ο βαθμός τριχόπτωσης για τις γάτες της Περσίας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Συχνότητα περιποίησης

Χρειάζεται μία αρκετά συχνή περιποίηση, συγκριτικά με άλλες ράτσες γάτας.

Άλλα χαρακτηριστικά της ράτσας

  • Ύψος: 25-38 εκατοστά
  • Βάρος: 3-6 κιλά
  • Προσδόκιμο ζωής: 10-15 χρόνια

Γάτα της Περσίας: Η ιστορία της ράτσας

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε και πού εμφανίστηκαν οι περσικές γάτες, αλλά το 1600, αυτές οι εντυπωσιακές γάτες μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη από το σύγχρονο Ιράν, που τότε ήταν η Περσία. Μέχρι το 1800, εισήχθησαν στη Βρετανία, όπου οι πρώτες γάτες εκτέθηκαν στην έκθεση γάτας CrystalPalace. Η Βασίλισσα Βικτώρια έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένα ράτσα και είχε αρκετές γάτες της Περσίας κατά τη διάρκεια της ζωής της, συμπεριλαμβανομένου ενός γάτου που ονόμασε White Heather, ο οποίος παρέμεινε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ μετά τον θάνατο της ίδιας της βασίλισσας. Η αγάπη της Βασίλισσας με αυτές τις γάτες τις βοήθησε να γίνουν δημοφιλή στο βρετανικό κοινό.

Οι πρώτες περσικές γάτες ήρθαν στις ΗΠΑ στα τέλη του 1800. Το 1906, οι γάτες της Περσίας ήταν η πρώτη ράτσα που εγγράφηκε στο νεοσύστατο Cat Fanciers’ Association. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, άρχισε  μία επιλεκτική αναπαραγωγή ούτως ώστε να παράγει περσικές γάτες με πιο επίπεδα πρόσωπα και πιο στρογγυλά κεφάλια.

Λόγω της βασιλικής και αρχαίας καταγωγής τους, οι γάτες της Περσίας έχουν παίξει πρωταγωνιστικούς ρόλους στην τέχνη, τη διαφήμιση και τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια δεκαετιών. Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος πίνακας με γάτες που πουλήθηκε ποτέ, με τίτλο My Wife’s Lovers, απεικόνιζε τόσο περσικές όσο και τουρκικές γάτες Angora. Σήμερα, οι γάτες της Περσίας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες γατών στις Η.Π.Α.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed