Image Alt

My Pet

κουτάβι τι θέλει να σας πει

Tι θέλει να σας πει το νέο σας κουτάβι

Γίνατε μήπως πρόσφατα κηδεμόνας ενός κουταβιού; Τότε προφανώς θα περνάτε μια πολύ όμορφη περίοδο όπου προσπαθείτε να γνωριστείτε. Κάθε μέρα φέρνει ευκαιρίες για να ανακαλύψετε τις συμπάθειες, τις αντιπάθειες και τις αξιολάτρευτες ιδιορρυθμίες του. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για το τι θέλει να σας πει το νέο σας κουτάβι, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάποιες καταστάσεις.

Καταλαβαίνοντας πότε το κουτάβι σας χρειάζεται να πάει τουαλέτα

κουτάβι τι θέλει να σας πει

Ο νούμερο ένα στόχος κάθε νέου γονέα κατοικίδιων ζώων είναι η γρήγορη παρακολούθηση της διαδικασίας εκπαίδευσης της τουαλέτας. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι το κουτάβι σας σταματά και κάνει τσίσα χωρίς να σας ειδοποιήσει, είναι πιθανό να εμφανίζει εκ των προτέρων μια σειρά από στοιχεία που εύκολα παραβλέπονται. Μόλις μάθετε αυτές τις ενδείξεις συμπεριφοράς του κουταβιού σας, μπορείτε να αρχίσετε να αποτρέπετε ζημιές.

Ένα από τα πιο διακριτικά σημάδια συμπεριφοράς κουταβιού πριν την τουαλέτα είναι ότι φαίνεται αποσπασμένο. Ενώ η τυπική διάρκεια προσοχής ενός κουταβιού είναι σύντομη, θα παρατηρήσετε ότι το νέο σας κουτάβι θα είναι ακόμη λιγότερο ικανό να εστιάσει από ό,τι συνήθως εάν νιώθει ότι θέλει τουαλέτα.

Κάθε φορά που το κουτάβι σας απομακρύνεται από εσάς, είτε κάνετε παρέα και το χαϊδεύετε, είτε εργάζεστε στη βασική εκπαίδευση, είτε παίζετε, υπάρχει πιθανότητα να χρειάζεται ένα διάλειμμα για τουαλέτα. Ομοίως, ένα κουτάβι που προσπαθεί να περιπλανηθεί σε διαφορετικό δωμάτιο είναι πιθανότατα έτοιμο για μια επίσκεψη στην αυλή.

Τα κουτάβια θέλουν να είναι κοντά στους ανθρώπους τους. Εάν παρατηρήσετε το κουτάβι σας να προσπαθεί να ξεφύγει κρυφά, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να βγει έξω. Χρησιμοποιώντας πόρτες για σκύλους, συνεχή επίβλεψη και ένα κλουβί σκύλου όταν δεν μπορείτε να παρακολουθείτε το κουτάβι σας μπορεί να το αποτρέψει από το να πάει σε άλλο δωμάτιο και να αφήσει πίσω του μια έκπληξη.

Επίσης το να κάνει κύκλους και να μυρίζει το έδαφος είναι επίσης σημαντικά σημάδια επιθυμίας για τουαλέτα, αλλά μόλις το κουτάβι σας φτάσει σε αυτό το στάδιο, δεν έχετε πολύ χρόνο για να το αποφύγετε.

Μαθαίνοντας να διαβάζετε το φόβο στο νέο σας κουτάβι

Το κουτάβι σας θα συναντήσει έναν νέο κόσμο εμπειριών μαζί σας και κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση είναι μια ευκαιρία να βοηθήσετε στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής του. Κάποια κουτάβια χαίρονται, ενώ άλλα είναι πιο διστακτικά σε νέες καταστάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβετε τι θέλει να σας πει και να μάθετε να αναγνωρίζετε εάν το κουτάβι σας νιώθει νευρικότητα καθώς προσπαθείτε να το κοινωνικοποιήσετε.

κουτάβι τι θέλει να σας πει με τη συμπεριφορά του

Σημάδια ότι το κουτάβι σας είναι φοβισμένο ή νευρικό

Ένα νευρικό κουτάβι θα δείξει τον φόβο με τη γλώσσα του σώματός του. Μερικά κοινά σημάδια δυσφορίας του σκύλου περιλαμβάνουν:

  • Στάση : Εάν το κουτάβι σας νιώθει φοβισμένο, μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του κάτω με τα αυτιά του πεσμένα, το σώμα του καμπουριασμένο και την ουρά του σφιγμένη.
  • Βλέμμα : Το κουτάβι σας μπορεί να μην μπορεί να κοιτάξει απευθείας το άγνωστο άτομο ή αντικείμενο. Μπορεί να κρυφοκοιτάξει έτσι ώστε το ασπράδι των ματιών του να είναι εκτεθειμένο – που ονομάζεται επίσης «μάτι της φάλαινας».
  • Λαχάνιασμα ή χασμουρητό : Μια απότομη αλλαγή στα μοτίβα αναπνοής μπορεί να σηματοδοτήσει φόβο. Εάν το κουτάβι σας αρχίσει ξαφνικά ή σταματήσει να λαχανιάζει χωρίς καμία διαφορά στο επίπεδο δραστηριότητας ή στη θερμοκρασία, μπορεί να έχει στρεσαριστεί. Το συχνό χασμουρητό είναι επίσης σημάδι ανησυχίας.
  • Ακινησία : Τα κουτάβια έχουν πολύ ενέργεια, οπότε αν δείτε ότι ξαφνικά ακινητοποιείται, μπορεί να αισθάνεται νευρικότητα. Μπορεί επίσης να κρατά τα πίσω πόδια του ακίνητα και να μετακινεί μόνο το μπροστινό μέρος του σώματός του προς το νέο άτομο ή αντικείμενο.
  • Τίναγμα : Τα σκυλιά που τινάζουν τη γούνα τους -όπως όταν είναι βρεγμένα- «επαναφέρουν» μια αλληλεπίδραση, που σημαίνει ότι προσπαθούν να μειώσουν το άγχος μετά από μια αγχωτική συνάντηση.

Πώς να βοηθήσετε ένα φοβισμένο κουτάβι

Εάν το κουτάβι σας φαίνεται διστακτικό να προσεγγίσει ένα νέο άτομο ή κάποια νέα κατάσταση, σας δείχνει ότι δεν είναι έτοιμο να αλληλεπιδράσει. Αντί να το αναγκάσετε σε μια συνάντηση, μπορείτε να το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση βάζοντας κάποια απόσταση ανάμεσα σε αυτό και αυτό που του προκαλεί φόβο και στη συνέχεια ενθαρρύνοντάς το με επαίνους και μερικές λιχουδιές για σκύλους.

Για να βοηθήσετε το σκυλί σας να ξεπεράσει τους φόβους του, μπορείτε να συμπεριφέρεστε σαν το άτομο ή το αντικείμενο να είναι κάτι σπουδαίο, να μιλάτε με θετικό τόνο και να επαινείτε τον σκύλο σας για τα σημάδια γενναιότητας. Ωστόσο, αν ο φόβος του κουταβιού σας φαίνεται υπερβολικός – που σημαίνει ότι φοβάται κάθε νέα κατάσταση θα πρέπει ν’ απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή σκύλων θετικής ενίσχυσης για να δημιουργήσει ένα σχέδιο εκπαίδευσης.

Καταλαβαίνοντας πότε είναι υπερβολικά κουρασμένο το κουτάβι σας

Μερικές φορές, η απεριόριστη ενέργεια ενός κουταβιού μετατρέπεται σε υπερβολική κούραση με αποτέλεσμα, η συμπεριφορά τους ν’ αρχίζει να επιδεινώνεται και να καταλήγουν να γαβγίζουν και να ξεσπούν σε θυμό ακόμα και δαγκώνοντας.

Τα κουτάβια είναι πάντα εν κινήσει και μαθαίνουν συνεχώς, επομένως είναι λογικό να κουράζονται  γρήγορα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Μετά από ένα μεγάλο μάθημα προπόνησης ή ένα γύρο παιχνιδιού, το υπερβολικά κουρασμένο κουτάβι σας μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό παιδί.

Ένα υπερβολικά κουρασμένο κουτάβι θα είναι πιθανότατα πιο εκνευρισμένο από το συνηθισμένο και όταν προσπαθείτε να το χαϊδέψετε, να το σηκώσετε ή ακόμα και να παίξετε με ένα παιχνίδι, μπορεί να καταλήξετε με τραύματα από δάγκωμα.

Τα υπερβολικά κουρασμένα κουτάβια μπορεί επίσης να γαβγίζουν περισσότερο και να είναι πιο άτακτα από το κανονικό λόγω υπερδιέγερσης.

Πώς να βοηθήσετε το κουτάβι σας να ξεκουραστεί

κουτάβι τι θέλει να σας πει

Να θυμάστε ότι τα υπερβολικά κουρασμένα κουτάβια συνήθως δεν ξέρουν πώς να ρίξουν από μόνα τους τους ρυθμούς τους χωρίς βοήθεια από εσάς. Καλό είναι να προβλέψετε την επικείμενη κατάρρευση και να το ηρεμήσετε πριν ξεφύγει από τον έλεγχο.

Παρόλο που το κουτάβι σας μπορεί να διαμαρτυρηθεί στην αρχή, η καλύτερη λύση για ένα κουτάβι είναι ο ύπνος. Βγάλτε το κουτάβι σας έξω για τουαλέτα και στη συνέχεια βάλτε το στο κρεβατάκι του με ένα παιχνίδι που τρώγεται, για να το κρατήσετε απασχολημένο καθώς ηρεμεί. Το κουτάβι σας πιθανότατα θα αποκοιμηθεί μέσα σε λίγα λεπτά!

Το να καταλαβαίνετε τι θέλει να σας πει το κουτάβι σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το γνωρίσετε καλύτερα και να το διευκολύνεται καθώς προσαρμόζεται στη ζωή ως μέλος της οικογένειάς σας. Το να μπορείτε να μεταφράζετε τι λέει με τη συμπεριφορά του θα ενισχύσουν τον δεσμό σας και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τον νέο σας φίλο σε βαθύτερο επίπεδο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed